Main post picture

Stilul minimalist la haine: cum creezi o garderoba capsula

Main post picture

Stilul minimalist vestimentar a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani, in special datorita trasaturilor sale bazate pe simplitate si bun gust. Stilul minimalist in moda face referire la alegerea acelor haine cu adevarat necesare, haine pe care le iubesti, care te fac sa te simti bine si renuntarea la achizitionarea de produse doar de dragul de a le cumpara. Pe scurt, minimalismul este despre simplitate si despre un numar redus de piese. 

Unul dintre cele mai bune exemple de adoptare a stilului minimalist in vestimentatie este intocmirea unui garderobe capsule. Garderoba capsula inseamna cateva piese vestimentare, fie 10, fie 20, fie 30, insa un numar limitat si de obicei in limita a 50 de piese, pe care le poti combina in suficiente moduri incat sa iti ajunga pentru orice ocazie. Daca vrei sa afli mai multe despre ce presupune stilul de haine minimalist, cum poti crea o garderoba capsula, dar si cum poti sa alcatuiesti cele mai bune tinute minimaliste, am pregatit pentru tine cateva idei care sa te inspire:

Cuprins:

  1. Stilul minimalist la haine: cum il poti adopta

  2. Stilul vestimentar minimalist: cum creezi o garderoba capsula

  3. Stilul minimalist in moda: idei de tinute

1. Stilul minimalist la haine: cum il poti adopta

stilul minimalist la haine

stilul minimalist la haine

stilul minimalist la haine

stilul minimalist la haine

Daca vrei sa faci trecerea la un stil vestimentar minimalist, exista cativa pasi cu care ai putea incepe:

  • Ordoneaza garderoba pe care o ai deja. Uita-te cu atentie la hainele si accesoriile pe care le ai deja. Pe cate dintre ele le porti regulat? Cate nu au fost purtate niciodata sau au fost purtate de 2-3 ori? Observandu-ti garderoba poti sa faci o analiza foarte buna a lucrurilor pe care chiar le porti si iti sunt utile, dar si a hainelor pe care le-ai cumparat impulsiv sau fara a le proba. Incepe prin a ordona hainele in functie de cum le porti. Astfel, vei obtine o idee despre cum ar arata garderoba ta capsula daca ai adopta un stil minimalist. Ea va arata aproximativ ca sectiunea de haine pe care le porti cel mai des pe care o scoti din garderoba ta actuala.

  • Invata ce ti se potriveste. O garderoba minimalista inseamna ca nu mai exista loc pentru haine care nu iti vin bine sau nu ti se potrivesc. De aceea, este o idee buna sa inveti ce haine ti se potrivesc cu adevarat. Porneste de la forma corpului. Pentru o forma tip clepsidra vor fi anumite piese care se muleaza perfect, in timp ce pentru o forma tip para vor fi alte piese. Cel mai bun mod de a invata ce ti se potriveste este sa probezi cat mai multe haine, cat mai des. Daca poti avea si o prietena sau pe cineva alaturi este perfect, deoarece poti obtine si o alta parere. De asemenea, in afara de hainele care ti se potrivesc, trebuie sa descoperi ce haine iti plac. Fiecare dintre noi isi formeaza propriul stil, atat in functie de ce ne vine bine, dar si in functie de ceea ce ne place. S-ar putea sa afli ca ti se potrivesc o multime de piese, insa doar jumatate sunt pe gustul tau. 

  • Invata de ce ai nevoie. Pe langa hainele care ti se potrivesc, trebuie sa stii si de ce haine ai nevoie. In general, hainele se adapteaza la ocazii. Spre exemplu, pentru a merge la birou vei avea nevoie de o anumita tinuta, iar pentru a merge la evenimente vei avea nevoie de tinute elegante, diferite de cele pentru birou. In functie de stilul tau de viata, trebuie sa stii de ce tip de tinute ai cel mai des nevoie. Un mod simplu de a face asta este sa alcatuiesti o lista cu locurile in care mergi cel mai des. Poate fi la sala, la birou, la restaurant sau la mall. In functie de locurile pe care le frecventezi cel mai des, vei stii de ce tip de haine ai nevoie cel mai des. Desigur, chiar daca nu prea mergi la evenimente speciale, acest lucru nu inseamna ca nu poti avea o rochie eleganta in garderoba pentru orice eventualitate. Singura diferenta intre stilul minimalist si stilul consumerist este ca in cel minimalist nu vei avea mai multe haine decat ai nevoie, insa nu inseamna ca trebuie sa ai doar haine office daca mergi zilnic la birou.

  • Descopera ce stil adopti cel mai des. Fiecare dintre noi adopta un anumit stil mai des. Exista cateva stiluri vestimentare populare de la cel elegant si pana la cel sport sau casual. Pentru a descoperi ce stil adopti cel mai des daca nu stii acest lucru deja, tot ce trebuie sa faci este sa cauti pe internet stilurile vestimentare existente. Cauta cat mai multe poze pentru fiecare, astfel incat sa iti fie usor sa recunosti care dintre ele seamana cel mai mult cu al tau. In acest fel, daca iti vei dori o garderoba capsula, iti va si mai usor sa alegi un stil principal al acesteia. De asemenea, daca adopti deja un anumit stil vestimentar, insa acesta nu mai este pe placul tau, cautarea tuturor stilurilor te va putea inspira pentru a face o schimbare care sa se potriveasca personalitatii tale si starilor de spirit actuale.  

  • Descopera ce culori ti se potrivesc. Stilul minimalist nu va implica prea multe haine, de aceea culorile vor fi esentiale. In functie de culoarea ochilor, a parului si a pielii, dar si de accesorii sau make-up, anumite culori iti vor veni de minune, in timp ce altele s-ar putea sa nu te flateze. Incearca sa descoperi ce culori iti vin bine si daca iti doresti sa mergi mai departe, ce nuante ti se potrivesc exact. Spre exemplu, anumite nuante de rosu vor fi perfecte pentru brunete, dar nu vor veni asa bine blondelor si viceversa. Odata ce iti alegi culorile care iti vin perfect, dar iti si plac, va fi mai usor sa alcatuiesti o garderoba capsula. 

2. Stilul vestimentar minimalist: cum creezi o garderoba capsula

stilul vestimentar minimalist

stilul vestimentar minimalist

Pentru a crea o garderoba capsula, trebuie sa incepi cu aranjarea garderobei deja existente, dar si cu alcatuirea unei schite a hainelor pe care doresti sa le incluzi:

  • Decide ce pastrezi din vechea garderoba. Inainte de a crea o garderoba capsula, trebuie sa ordonezi hainele pe care le ai deja. Scoate-le pe toate din dressing si incepe prin a pune deoparte hainele pe care nu le porti. Acestea fie se pot transforma in alte piese vestimentare utile cu ajutorul unui croitor, fie le poti dona daca se afla in stare buna. Mai apoi, alege din hainele pe care le porti frecvent piesele care ti-ai dori sa ramana in garderoba capsula. Acestea trebuie sa fie piese ce iti vin impecabil, sunt confortabile si pe care le poti purta la ocaziile pentru care trebuie sa te imbraci.

  • Alcatuieste o lista. Este o idee buna sa iti creezi garderoba capsula pornind de la o lista cu piese care ti-ar placea. Daca ar trebui sa ai doar 20 sau 30 de piese in intreaga garderoba, ce ai alege? Gandeste-te pe indelete la acest lucru si mai apoi asterne pe hartie o lista. Mai apoi, asteapta cateva zile si revin-o asupra listei. Este posibil ca odata ce ai mai mult timp de gandire cateva dintre hainele listate sa se schimbe sau sa fie nevoie de modificari. 

  • Gandeste-te la combinatii. Nu este suficient sa ai o lista cu cateva piese de imbracaminte daca acestea nu se pot combina in mai multe moduri care sa te avantajeze. Ideea din spatele unei garderobe minimaliste este sa poti crea zeci de tinute cu doar cateva piese. De asemenea, toate aceste tinute trebuie sa se potriveasca stilului tau si sa te avantajeze. Incearca sa faci un astfel de exercitiu si sa scrii pe hartie modurile in care crezi ca ai combina piesele alese.

  • Probeaza mai mult. Inainte de a te grabi sa comanzi sau sa cumperi in graba piesele pentru garderoba minimalista, probeaza-le pe cat posibil. Alege magazinele din care vrei sa cumperi majoritatea pieselor si probeaza cat de multe tinute poti cu hainele pe care vrei sa alegi. Astfel, vei vedea exact cum iti vin, cat de bine te simti in ele, dar si daca au defecte ascunse sau mici detalii care nu sunt pe placul tau.

  • Nu uita de accesorii. Accesoriile sunt importante pentru orice fel de tinute. Nu te gandi la garderoba minimalista ca fiind alcatuita doar din haine. Aceasta va include si pantofi, geci, genti si accesorii. Pe acestea le poti lista separat, insa nu uita sa te gandesti cum se vor asorta cu hainele, cum iti vor veni, cat de utile sunt si cat de comod te vei simti purtandu-le. 

  • Tine cont de intretinerea pieselor vestimentare. O garderoba capsula trebuie ingrijita corespunzator deoarece hainelor vor fi purtate mai des. Tine cont de eticheta hainelor atunci cand vine vorba de spalare, uscare si calcare. De asemenea, incearca sa le depozitezi ferite de lumina soarelui, pe umerase. Hainele bine intretinute vor arata ca noi pentru mai mult timp, iar tu te vei bucura de ele pentru o perioada indelungata. 

3. Stilul minimalist in moda: idei de tinute

Daca vrei sa te bucuri de tinute in stilul minimalist, am pregatit pentru tine cateva idei care sa te inspire:

  • Jeansi si tricouri simple. O tinuta minimalista pe care o poti purta primavara, toamna si in zilele racoroase de vara este alcatuita din jeansi si un tricou simplu. Opteaza pentru o pereche de jeans in care te simti comod, pot fi jeansi boyfriend, mom fit, skinny sau evazati. Adauga un tricou cu decolteu in V, nu foarte mulat, intr-o culoare uni, in functie de preferintele tale. Pentru a definitiva tinuta, alege incaltaminte lejera precum balerini sau pantofi casual

  • Rochii drepte si sandale. Pentru o tinuta eleganta, care se poate purta atat ziua, cat si seara, alege o rochie eleganta intr-o croiala dreapta. Poate fi mini, midi sau maxi, in functie de ce iti place sa porti si de forma corpului tau. De asemenea, opteaza pentru un material calitativ si evita materialele sintetice. Asorteaz-o cu bijuteriile preferate si cu o pereche de sandale sau ghete, in functie de anotimp.

  • Blugi si camasa eleganta. Pentru o tinuta care merge la birou, la un pranz de afaceri sau la o iesire la restaurant seara, opteaza pentru o pereche de jeansi si o camasa eleganta. Jeansii trebuie sa fie un model clasic, fara imprimeuri, rupturi sau insertii. Croiala ramane la latitudinea ta, fie ca vrei jeansi skinny, drepti, evazati sau boyfriend. Important e ca acestia sa iti vina bine si sa te simti comod in ei. Adauga o camasa din material fin, matase sau satin, intr-o culoare care sa se potriveasca pielii, parului si machiajului tau. Poate fi bleu, albastru, rosu, fuchsia, galben solar ori negru. La tinutele de zi poti purta mocasini, iar la cele de seara sandale cu toc cui.

  • Fusta plisata si camasa eleganta. O fusta plisata este o piesa versatila si foarte eleganta pe care o poti purta atat la ocazii de zi, cat si la ocazii de seara. Opteaza pentru o fusta plisata in culoarea preferata si de lungimea preferata, pe care sa o asortezi cu o camasa eleganta, din matase ori satin. Adauga sandale cu toc, botine, cizme inalte sau balerini tinutei in functie de anotimp si de ocazie. De asemenea, daca vremea este mai rece poti purta o haina din blana ecologica pe deasupra sau o geaca de piele.

Tinutele minimaliste nu sunt dificil de realizat si au in spate o idee foarte buna. Stilul minimalist a fost creat din dorinta de a opri consumersimul toxic, de a opri risipa si de a indemna oamenii sa se intoarca la lucrurile cu adevarat importantate in viata, fara a risipi energie pretioasa in ore si ore dedicate alcatuirii de tinute. Totusi, stilul minimalist pune accent pe bun gust, simplitate si haine care vin perfect pe corp. Daca iti doresti sa iti creezi o garderoba capsula si sa adopti acest stil, inspira-te din sfaturile de mai sus si opteaza pentru cele mai potrivite piese pentru tine. 

Sursa foto: Pexels.com.

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele