Asortarea pantofilor cu geanta este o regula de neclintit? Afla secretul unui outfit reusit si ignora miturile care circula in lumea modei
Compunerea unei tinute „corecte” s-a bazat dintotdeauna pe asortarea accesoriilor cu incaltamintea, un obicei pe care multe femei continua sa-l urmeze cu strictete. Dar ce presupune mai exact aceasta regula vestimentara? Un mit greu de demontat este asortarea pantofilor cu geanta, un trend care a inceput sa prinda radacini in aproape orice garderoba. Este adevarat ca cele doua piese trebuie sa se complimenteze una pe cealalta, dar nu si sa fie complet identice. In acest articol vei descoperi ce presupune cu adevarat „asortarea” celor doua elemente si care sunt cele mai potrivite combinatii in functie de stil, cu accent pe culoare, material si textura.
Moda asortarii pantofilor cu geanta a luat avant in a doua jumatate a secolului al XX-lea, din dorinta de a avea o tinuta cat mai corecta. Asemenea oricarui stil, piesele vestimentare pot fi combinate si diversificate atata vreme cat rezultatul final este unul coerent. Nu trebuie sa optezi intotdeauna pentru nuante similare, dar nici sa te indrepti catre polul opus.
Cuprins
1.1. Stilul casual
1.2. Stilul sport
1.3. Stilul office
1. Asortarea pantofilor cu geanta in functie de stil
Stilul vestimentar poate fi uneori greu de definit, in special atunci cand optam pentru un mix inedit. Business-casual, smart-formal sau sporty-chic sunt doar cateva dintre exemple, insa nu orice combinatie merge mana-n mana. Pentru a putea aborda cu usurinta problema asortarii gentii cu incaltamintea si, implicit, cu intregul outfit, cel mai simplu ar fi sa distingem cele mai comune si cuprinzatoare stiluri de pantofi: casual, sport si elegant.
1.1. Stilul casual
Tinutele de zi cu zi lasa loc de creativitate, culori si imprimeuri indraznete, insa teama de a combina gresit nuantele ne impiedica sa iesim din tipare, ajungand din nou la stilul monoton si monocrom. Pentru a intelege mai bine regulile de accesorizare, este important sa identificam intai modelul de pantof pe care dorim sa-l integram in tinuta casual.
Confortul este una dintre calitatile principale ale acestui look, de aceea majoritatea femeilor opteaza pentru pantofii casual din piele sau din materiale textile, in special cele cu talpa joasa sau cu inaltime de cel mult 5-6 cm. Este de la sine inteles ca o geanta plic sau clutch nu este deloc recomandata in acest context. Exista 4 modele practice si potrivite stilului casual, iar acestea sunt gentile de umar, gentile tote, gentile tip saculet si gentile hobo.
1.2. Stilul sport
Ai crede ca rucsacul este optiunea cea mai fireasca in combinatie cu pantofii sport, insa nu ai de ce sa te rezumi la un stil unitar. Accesorizeaza tenisii preferati cu o geanta de mana sau de umar si nu te teme sa combini incaltamintea din piele cu gentile din material textil.
1.3. Stilul office
Pesemne ca diversificarea gentilor la locul de munca nu se numara printre prioritatile tale, mai ales cand stii ca trebuie sa-ti muti obiectele de colo-colo. In acest caz, cea mai sigura si comoda alegere in cazul tinutelor de birou sunt mocasinii sau ghetele cu toc lat, deoarece se potrivesc perfect cu mai multe tipuri de genti office, precum cele crossbody, tote sau chiar si cu gentile pentru laptop.
2. Asortarea pantofilor cu geanta in functie de culoare
Al doilea aspect de care trebuie sa tii cont este nuanta pantofului. Daca incaltamintea prezinta motive florale sau alte imprimeuri multicolore, incearca sa identifici culoarea predominanta. Poti alege astfel o geanta simpla, monocroma, intr-o nuanta identica cu cea de baza. In plus, trebuie sa stii sa faci distinctia intre culorile neutre reci si culorile neutre calde. De exemplu, nu este recomandat sa combini o pereche gri de sandale cu o geanta maro, dar poti opta pentru o geanta neagra sau roz prafuit.
Un mic pont: nuanta pantofilor si a gentii trebuie sa fie mereu mai deschisa sau mai inchisa decat imbracamintea.
3. Asortarea pantofilor cu geanta in functie de material
Fiecare mit are in spate si o urma de adevar. Desi asortarea exacta a culorilor si a stilurilor nu este obligatorie, materialul din care cele doua elemente sunt confectionate impune cateva restrictii. Unele materiale si modele sunt specifice unui anumit sezon, de aceea nu vei intalni prea des asocierea dintre ghetele de toamna-iarna imblanite sau din piele si gentile impletite din paie sau din material textil.
Daca participi la un eveniment formal, atunci este de preferat sa fii consistenta atunci cand vine vorba de materialul accesoriilor tale si sa eviti varietatea. Un exemplu bun este combinatia gresita dintre pielea lacuita si pielea intoarsa.
4. Asortarea pantofilor cu geanta in functie de textura si imprimeu
Ultimul pas este asocierea corecta a texturilor si a imprimeurilor. Printre modelele clasice de pantofi se numara cele cu textura tip piele de sarpe sau crocodil, cele cu textura perforata sau cele cu textura metalica. In cazul pantofilor care imita textura pielii unui animal cum sunt cele tip sarpe, este bine sa avem o geanta care sa prezinte acelasi tip de textura. In zilele toride de vara, o alegere inedita si comoda sunt pantofii cu textura de pluta, care merg perfect cu gentile impletite din paie.
Desi pare mult mai simplu sa mergi pe mana tinutelor matchy-matchy, vei observa ca varietatea iti va conferi rezultate mult mai placute vizual, fara sa fie nevoie de prea multe elemente. Schimbarea este in mainile tale, din cap pana-n picioare!
Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com.