Main post picture

Bordo – culoarea puterii și ambiției

Main post picture

Începe lecturarea acestui articol prin a face un exercițiu de imaginație: cum ar arăta lumea în alb și negru? Cum ar fi să vezi numai nuanțele de gri, mai închise sau mai deschise, mai luminoase sau mai întunecoase, fără, însă, a putea zări niciun strop de culoare. Lumea ar fi tristă. Abătută și apăsătoare. Greu de suportat și neplăcută vizual. Ai ajuns la aceeași concluzie? Atunci acesta este momentul în care realizezi cât de importante sunt culorile. Cât de mult contează cerul albastru (în ciuda explicației fizice pentru care el este așa); cât de frumoasă este iarba verde sau soarele galben. Ce bine arată plantele verzi cu flori roșii din apartamentul tău și câtă viață îi oferă. Și ce mult face canapeaua roz din living sau covorul multicolor din camera copiilor. Parcă imaginea unei astfel de lumi transmite altceva acum. Transmite viață și bucurie că trăim în culori. Prin urmare, puterea culorilor este nemăsurabilă.

Culoarea este percepția vizuală a unei lungimi de undă a energiei din spectrul electromagnetic. Există trei receptori conici principali în ochiul uman și ei răspund în mod natural la frecvențele de bază: roșu, verde și albastru. Alte culori sunt variații de la aceste frecvențe principale. Noi, ca oameni, avem norocul de a distinge un număr extrem de mare de culori, pornind de la acestea trei de bază. Specialiștii în cromatică spun că sunt mai mult de 10 milioane de culori și nuanțe pe care le putem vedea cu ochiul liber. Ceea ce este uimitor. Fiecare dintre aceste culori are propria-i magie, rol și rost. Și fiecare are o semnificație. Pornind de la cele 3 culori de bază, putem spune că albastru semnifică puritate, verde prospețime și roșu iubire sau pasiune. Dar pentru că există milioane de nuanțe din fiecare culoare, nu putem să discutăm despre toate în acest articol. Așa că focusul principal va fi pe cea mai frumoasă nuanță ale uneia dintre culori (roșu), mai exact bordo. Sau burgundy, cum mai este cunoscută.

Cuprins

1. Context culoarea bordo

1.1. Ce este culoarea bordo?

1.2. Culoare bordo: nuanțe

2.    Culoarea bordo. Semnificație aparte

2.1. Bordo culoarea puterii explicată psihologic

2.2. Bordo culoarea simbolistică a zilelor moderne

3.    Cum combini, cum asortezi culoarea bordo?

3.1.  Cu ce se asortează bordo?

1. Context culoarea bordo

Pe lângă faptul că aceste culori sunt importante pentru că oferă o viziune total diferită asupra vieții – decât dacă totul ar fi alb-negru – specialiștii spun că ele mai contează la ceva: ne îmbunătățesc memoria. Datorită conexiunii culorilor cu amintirile noastre, în mod natural conectăm culorile cu sentimentele și emoțiile pe care le-am trăit în amintirea respectivă. Designerii și artiștii învață prin antrenament cum să folosească culorile pentru a da o notă emoțională muncii lor. Paleta de culori pentru o lucrare de artă este, de obicei, primul lucru la care se gândesc. Și din această paletă nu exclud culoarea bordo.

1.1. Ce este culoarea bordo?

Culoarea bordo (sau burgundy) este o nuanță maro-roșiatică intensă, inspirată de vinul din regiunea Burgundy din Franța. Această regiune poartă numele vechiului trib germanic, burgunzii. Este, de asemenea, și culoarea costumului purtat de Will Farrell în filmul „Anchorman: The Legend of Ron Burgundy” - de unde și numele filmului și al personajului. Acest roșul profund, închis este rezultatul amestecării roșului cu un strop de verde și albastru, rezultând astfel și nuanța de maro cu subtonuri violet. Codul hexadecimal (un sistem prin care sunt numerotate și identificate culorile în funcție de componența lor) pentru bordo este #800020. 

Pentru o imagine mai clară asupra cum arată culoarea bordo îți prezentăm câteva imagini.

1.2. Culoarea bordo: nuanțe

Culorile sunt date de diferite variații ale celor trei culori de bază. Atunci când o variație oferă o anumită culoare, cum este bordo, aceasta poate avea, la rândul ei, alte nuanțe create prin variațiile culorilor din care este compusă culoarea bordo (sau culoarea bordeaux / burgundy – așa cum îi mai spune).

Probabil ai auzit de roata culorilor. Sau poate ai și văzut vreuna. Odată ce înțelegi culorile de pe această roată, proprietățile de bază ale acestora și cum se amestecă, vei înțelege cum se crează combinațiile bogate de culori și nuanțe. Iată care sunt factorii principali în stabilirea nuanțelor unei culori.

·         Categorii - Roata culorilor este împărțită în 3 categorii principale: culoare primară, secundară (obținută prin amestecul a două culori primare) și terțiară (obținută prin amestecul unei culori primare cu una secundară).

·         Temperatură - Roata culorilor mai este împărțită într-o jumătate de culori calde și într-o jumătate de culori reci. Căldura sau răceala unei culori este cunoscută sub denumirea de temperatură a culorii.

·         Proprietăți - Nuanță – saturație – luminozitate. O nuanță este o culoare pură. Practic, ea este oricare dintre culorile de pe roată. Saturația se referă la intensitatea unei culori: culoare intensă, luminoasă, adică saturată, sau culoare în tonuri de gri, adică desaturată. Lumina se referă la luminozitatea dintr-o culoare.

·         Tentă – tonuri – umbre. O tentă a unei culori este creată prin adăugarea de alb la o nuanță de bază – în acest caz bordo – luminând, astfel, culoarea. Acest lucru scade intensitatea unei culori și o face mai deschisă – culoarea bordo deschis, spre exemplu. Este util atunci când trebuie echilibrată combinația de culori mai tari. Un ton al culorii bordo este creat prin combinarea alb-negru sau gri cu acea culoare bordo de bază. La fel ca nuanțele, tonurile sunt versiuni mai subtile ale culorii originale. Ele pot dezvălui complexități ale culorii care nu sunt vizibile aproape deloc în culoarea de bază. O umbră este creată prin adăugarea nonculorii negru la o culoare de bază și astfel întunecă culoarea. Acest lucru face ca acea culoare bordo care rezultă să fie mai profundă, mai bogată.

Ținând cont de toți acești factori, este de la sine înțeles că această culoare bordo are nuanțe extrem de diferite și într-un număr foarte mare. Posibilitățile de a combina toți acești factori sunt nelimitate și astfel rezultă o serie foarte mare de nuanțe. Printre acestea enumerăm:

·         roșu închis catifelat / bordo luminos / bordo închis / bordo violet închis / bordo raspberry închis / bordo maroniu închis / bordo stacojiu / bordo cu nuanțe de lavandă / bordo cu reflexii magenta / bordo cu reflexii prună / bordo cherry / cardinal / auburn / carmin / sangria / boysenberry / wine – și lista nuanțelor poate continua.

2. Culoarea bordo. Semnificație aparte

La fel cum fiecare culoare are o anumită semnificație, și culoarea bordo trimite cu gândul la o anumită simbolistică. Însă aceasta are și explicații din punct de vedere psihologic.

2.1. Bordo – culoarea puterii explicată psihologic

În psihologia culorilor, „sofisticat” este cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie culoarea bordo. Este asociată în mare parte cu societatea din clasa superioară. Acest lucru înseamnă putere, un nivel foarte ridicat de ambiție și bogăție. Este o culoare serioasă care arată că persoana care poartă ținute sau încălțăminte bordo este mândru de aspectul său.

Pentru oamenii care iubesc această culoare, ea arată că aceștia vor să fie văzuți ca fiind persoane bogate și unice. Se spune că uneori, oamenii care adoră această culoare pot fi materialiști și pot fi ușor influențați de bogăție și, desigur, putere.

Pe de altă parte, există un anumit grad de negativitate care este asociat cu culoarea. Cei care o preferă pe această pot avea trăsături negative precum agresivitatea, mânia, pofta sau chiar răutatea. În ceea ce privește trăsăturile pozitive, culoarea reflectă pasiune arzătoare, energie, în continuare putere și determinare.

Din punct de vedere spiritual, bordo sau culoarea vinului poate însemna diverse lucruri din Biblie, inclusiv bucurie, Sângele lui Isus, Vinul Nou și Cupa Noului Legământ.

2.2. Bordo – culoarea simbolistică a zilelor moderne

Sunt câteva aspecte pe care bordo le simbolizează:

·         Personalitate puternică -  Această culoare simbolizează multă forță, ceea ce o face oarecum intimidantă. Nu vei auzi niciodată ca această culoare bordo să fie descrisă ca având „puțină” energie. Culorii bordo îi place să fie la conducere, făcând eforturi mari pentru a fi cu un pas înainte. Nevoia de a deține controlul face ca persoana iubitoare de burgundy să fie destul de tensionată.

·         Responsabilitate -  Persoanele care iubesc această culoare știu că puterea și poziția superioră la care tind vine cu multă responsabilitate și nu se tem să-și asume riscuri.

·         Individualism -  De obicei, bordo se ghidează după propriile reguli.

·         Creșterea energiei -  Prin prezența sa puternică, culoarea bordeaux poate crește nivelul de energie. Dacă te simți dezamăgit, lăsați culoarea să te ajute. Îmbracă o haină bordo, cumpără un obiect de decor în această culoare și vei vedea cum te vei simți mai plin de energie în cel mai scurt timp. Culorile care sunt la fel de intense precum burgundy au, în general, acest impact asupra oamenilor. Din fericire, bordeaux promovează productivitatea făra a fi suprasolicitant.

·         Stimularea apetitului -  Când oamenii văd culoarea burgundy, uneori le poate fi foame. Acest lucru este minunat pentru cei cărora fie le lipsește pofta de mâncare, fie sunt atât de ocupați încât uită să mănânce. În general, pofta este de dulce deoarece unele tonuri închise de maro pot asemăna culoarea cu ciocolata.

La fel ca orice culoare, burgundy are atât aspecte pozitive, cât și negative. Din fericire, trăsăturile pozitive ale culorii depășesc trăsăturile sale neplăcute.

3. Cum combini, cum asortezi culoarea bordo?

Această culoare puternică va da viață într-un mod surprinzător ținutei tale. Mai jos detaliem câteva aspecte despre culoarea bordo și cu ce se asortează, ce combinație de culori bordo poți face și ce culori merg cu bordo.

3.1. Cu ce se asortează bordo?

· Ce culoare merge cu bordo, cel mai bine, dacă nu clasicul negru? O ținută neagră cu o pată de culoare bordo – o bluză, o fustă sau doar șosete și de ce nu pantofi casual burgundy – va atrage toate privirile celor care te vor vedea. Îți va arăta un corp frumos, mai ales dacă alegi haine pe linia corpului, sau te va face să fii chic dacă alegi haine mai largi. Oricum ar fi, nu vei da greș cu această combinație.

· Bordo și gri. Vei da lovitura. Nu va fi o ținută la fel de sobră, poate, cum este negru-bordo, însă vei ieși din tipare fără doar și poate. Poți avea doar un accent dat de ghetele bordo.

·         Bordo și albastru-marin. Bordeaux și bleumarin sunt ambele culori calde și bogate. Se combină ușor, dar pot fi copleșitoare dacă sunt folosite în cantități mari. Când alegi o ținută în aceste culori, cel mai bine este să urmezi regula 60-30-10. Începe cu o culoare neutră la 60% - top și pantaloni - adaugă una dintre culori, precum albastru-marin la 30%, esarfă mare, și folosește a doua culoare, burgundy, la 10% - pantofi. Cele două culori se completează perfect într-o ținută casual și calmul pe care îl transmite albastru-marin potolește agitația culorii bordeaux.

·         Pentru un aspect regal și influent poți alege o fustă bordo și un pulover crem-caramel.

·         Dacă toamna este anotimpul tău preferat, te poți lasă inspirată să completezi o nuanță de bordo cu tonuri de maron închis. Ținuta va fi un deliciu, mai ales dacă încalți o pereche de ghete din piele naturală.

·         Dacă ești o fire îndrăzneață, nu te sfii să asortezi bordo cu verde, galben sau oranj. Vei fi unică, extravagantă și rebelă, mai ales că galbenul sau oranjul sunt culori foarte luminoase care deschid ținuta și oferă un aer fresh.

O ținută complet bordo sau în diferite nuanțe de roșu și bordo funcționează deopotrivă. Este clasică, stilată și poate fi extrem de elegantă. Totuși, pentru un accent care să o scoată în evidență poți folosi o pereche de ghete, o pereche de pantofi sau altă încălțăminte o culoare diferită de restul ținutei bordo.

În concluzie, culoarea bordeaux este una puternică, asociată cu toamna, care scoate în evidență o personalitate la fel de puternică, influentă energică și responsabilă. Poate fi extrem de feminină purtată în diverse combinații de culori, dar poate fi și masculină dacă se asortează cu nuanțe de maron închis, mai ales. Nuanțele de bordo sunt dintre cele mai diverse și poți găsi cu ușurință ceva ce îți place și simți că ți se potrivește. Cel mai ușor este să asortezi o ținută cu încălțăminte de culoare aceasta. O mică pată de culoare, sau o mai mare pată de culoare dacă vorbim de cizme lungi, poate cântări foarte mult în ținuta aleasă.

Culorile sunt un element important în viața noastră. Ele ne sunt oferite în mod gratuit și depinde numai de noi cum le folosim ca să evidențiem frumusețea hainelor, a corpului și a vieții noastre, în general.

Sursă foto: freepik.com, shutterstock.com

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele