Main post picture

Calapodul încălțămintei: ce este și importanța pe care o are pentru confortul picioarelor tale

Main post picture

Cu siguranță ți s-a întâmplat ca, după ce ai achiziționat o pereche de pantofi, să ai probleme cu picioarele din cauza lor, chiar dacă mărimea acestora era una potrivită.

Acest lucru se petrece din cauza calapodului, adică a formei în sine a încălțămintei.

Modul în care piciorul „se așază” în interiorul diverselor feluri de încălțări influențează circulația sangvină și te poți confrunta cu multe alte probleme de sănătate din cauza acestui lucru.

Cuprins:

1.  Ce este calapodul încălțămintei?

2.  Elementele din care este compus calapodul

3.  Clasificarea calapoadelor

4.  Importanța calapodului pentru construcția încălțămintei

5.  Cum îți poate afecta sănătatea un calapod nepotrivit

1. Ce este calapodul încălțămintei

Termenul calapod are două semnificații. Pe de o parte se referă la forma în sine a pantofului, la construcția sa, iar, pe de cealaltă parte, face referire la un obiect folosit pentru a păstra forma încălțămintei, care poate fi de lemn sau de plastic. În plus, acest tipar, în special în varianta de lemn, este folosit și pentru a confecționa pantofii.

Astfel, calapodul este atât forma pantofului, modul în care acesta este construit, cât și un obiect folosit pentru a o păstra.

2. Elementele din care este compus calapodul

Pentru a asigura un confort sporit al piciorului în interiorul încălțămintei, calapodul este alcătuit din mai mult elemente. Primul dintre ele se numește glenc și reprezintă curbura de sub talpă. Scopul acestuia este de a repartiza greutatea corpului în mod egal. Al doilea component este staiful. Acesta înfășoară călcâiul și asigură stabilitatea.

Tot din calapod face parte și caputa, adică forma în care este tăiat pantoful, bombeul- forma vârfului încălțării, care poate avea diferite forme, dar și tocul, care, la fel, poate arăta în multe feluri. 

3. Clasificarea calapoadelor

Formele pe care le iau încălțările pe care le purtăm sunt diverse. Așadar, calapoadele pot fi clasificate în funcție de mai multe caracteristici:

·         după felul încălțămintei: aceasta poate fi sportivă, elegantă, casual, închisă (pantofi, ghete, mocasini etc), ușoară (de casă, de vacanță, sandale,) sau de iarnă (cizme, bocanci);

·         după destinația încălțămintei, în funcție de sex și vârstă: pentru femei sau pentru bărbați, pentru copii și adolescenți etc;

·         după înălțimea tocului: pot fi pantofi fără toc sau cu diverse dimensiuni ale acestuia;

·         după forma vârfului calapodului: îngust, mediu sau lat. 

4. Importanța calapodului pentru construcția încălțămintei

Construcția încălțămintei este foarte importantă atât pentru confortul celui care o poartă, cât și pentru modul în care pantoful arată. Calapodul are un rol important în estetică și comoditate.

Încă de la începuturile dezvoltării industriei de pantofii, cizmarii foloseau un model de lemn, numit calapod, pentru a realiza încălțămintea. Acesta trebuia să imite forma piciorului, pentru ca pantoful să fie potrivit pentru diverse forme și dimensiuni. În prezent, multe fabrici au renunțat la această practică, realizând pantofii într-un mod industrial prin asamblarea pantofilor în lanț și renunțând la calapoade. Din acest motiv, încălțămintea industrială nu este niciodată la fel de comodă ca cea făcută manual. Și în prezent există branduri care încă construiesc pantofii manual, tocmai din acest motiv.

Mai mult, pentru a păstra forma încălțămintei pentru mai multă vreme, mulți oameni folosesc calapoade, forme de lemn sau de plastic care se introduc în interiorul pantofilor imediat ce au fost dați jos. Acest lucru va face ca încălțămintea să capete o formă asemănătoare piciorului, ajutând materialul să se lase, fără a-i dăuna aspectul. Sunt folosite în special în cazul încălțămintei din piele

5. Cum îți poate afecta sănătatea un calapod nepotrivit

 Calapodul are o mare influență în principal asupra modului în care te simți purtând încălțămintea. Trebuie să găsești exact pe cei care se potrivesc anatomiei piciorului tău, altfel te poți confrunta cu diverse probleme. Acestea pot varia de la umflarea picioarelor, până la dureri de spate.

Purtarea unei perechi de pantofi nepotrivite poate duce la apariția unor bătături dureroase, poate cauza spargerea unor capilare și chiar apariția varicelor. Mai mult, poate favoriza apariția și dezvoltarea monturilor, deformarea oaselor și experimentarea unor dureri de degete, articulații, călcâie, solduri, coloana vertebrală, iar starea de sănătate a diabeticilor se poate agrava.

În schimb, alegerea potrivită a încălțărilor îți poate da o stare de confort și siguranță, reduce apariția  micozelor și dermatitelor de la nivelul picioarelor și a riscului de a suferi accidentări, entorse sau luxații.

Așadar, alegerea pantofilor potriviți nu este chiar o sarcină ușoară. Acest lucru trebuie făcut cu atenție și ținând cont de anatomia piciorului tău și confortul oferit de încălțămintea respectivă.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele