Main post picture

Ce culoare merge cu portocaliul, in materie de imbracaminte si incaltaminte?

Main post picture

Asadar, iti place culoarea portocalie – si cine te poate invinovati? Este luminoasa si insorita si aminteste celor mai multi oameni de vara si de fericire. Dar daca te intrebi cum sa incorporezi portocaliul in garderoba ta, in designul casei sau poate chiar in biroul tau, este important sa stii ce culori se potrivesc bine cu portocaliul. In caz contrar, s-ar putea sa ajungi sa de o anumita limita care, in final, va duce la asemanarea cu un con de trafic! Iata cinci culori care se potrivesc cu portocaliul, pentru a te ajuta sa gasesti schema de culori perfecta pentru tine!

Cuprins:

1. Semnificatiile portocaliului

2. Culori care se potrivesc cu portocaliul

   2.1. Portocaliu si bej

   2.2. Portocaliu si albastru

   2.3. Portocaliu si violet

   2.4. Portocaliu si roz

   2.5. Portocaliu si verde

1. Semnificatiile portocaliului

Semnificațiile portocaliului

Semnificațiile portocaliului rochie portocalie

Portocaliul, amestecul dintre rosu si galben, este o combinatie plina de energie (asociata cu rosu) si fericire (asociata cu galben). Portocaliul este asociat cu bucuria, caldura, soarele, entuziasmul, creativitatea, succesul, incurajarea, schimbarea, determinarea, sanatatea, stimularea, fericirea, distractia, echilibrul, libertatea si fascinatia. Portocaliul este culoarea bucuriei si a creativitatii. Aceasta culoare promoveaza un sentiment de bunastare si energie emotionala, care ar trebui impartasita, cum ar fi compasiunea, pasiunea si caldura. Portocaliul va ajuta o persoana sa-si revina dupa dezamagiri ori o inima ranita. Sensul culorii portocalii este stimulant, vibrant si extravagant. 

Portocaliul ajuta la luarea deciziilor si sporeste fericirea, increderea si intelegerea. Culoarea ofera senzatia de caldura, fiind asociata cu vara si cu soarele fierbinte, dar este si culoarea toamnei, datorita nuantei schimbatoare a frunzelor si a dovlecilor. Portocaliul stimuleaza apetitul, fiind o culoare gasita in citrice si este, adesea, o alegere populara in restaurante, pentru a incuraja senzatia de foame si multumire. 

Nuantele de portocaliu au semnificatii diferite. De exemplu, portocaliul-inchis poate reprezenta inselaciunea si neincrederea, in timp ce portocaliul rosiatic se refera la pasiune, placere, dorinta si actiune, iar portocaliul cu tente aurii reprezinta prestigiu, intelepciune, iluminare si bogatie. O nuanta deschisa de portocaliu sau piersica tinde sa fie mai prietenoasa si mai linistitoare.

2. Culori care se potrivesc cu portocaliul

Semnificațiile portocaliului rochie portocalie cu fundite

Semnificațiile portocaliului costum portocaliu cu sandale

Inainte de a aprofunda culorile care se potrivesc cu portocaliul, este bine sa incerci sa intelegi de ce anumite culori merg bine impreuna si de ce altele nu merg. Teoria culorilor este un set de principii folosite pentru a crea combinatii armonioase de culori. In teorie, acestea sunt privite dupa cum apar pe roata culorilor. De aici, se pot identifica cu usurinta cele mai bune moduri in care culorile se pot completa reciproc. 

Culorile complementare (cunoscute si sub numele de culori de contrast) sunt doua culori care sunt direct opuse una fata cealalta, cum ar fi albastrul si portocaliul. Acestea functioneaza impreuna, deoarece plasarea acestora impreuna inaseamna echilibru!  Daca doresti sa creezi o paleta alcatuita din trei, pana la patru culori, incearca sa marchezi trei culori care sunt distantate in mod egal sau patru culori care alcatuiesc un dreptunghi pe roata de culori. De exemplu: albastru, portocaliu, violet si galben. Acestea sunt doar elementele de baza. Exista o multime de alte moduri in care poti amesteca si potrivi culorile. De asemenea, poti potrivi o culoare cu cele doua culori de langa ea (spre exemplu, rosu, galben si portocaliu). Sau poti potrivi o culoare cu ea insasi, dar cu o nuanta mai deschisa sau mai inchisa.

2.1. Portocaliu si bej

Aceasta combinatie de culori este gingasa si linistitoare si functioneaza bine pentru tinutele clasice, de iesit in aer liber, in locuri unde exista multa iarba verde si arbusti. Nuantele portocalii, albe si maro se potrivesc de minune deoarece amintesc de culorile naturale ale toamnei. Iata o idee de tinuta: bluza portocalie, pantaloni sau fusta bej, palton sau sacou bej, pantofi casual, fie portocalii, fie bej. Pentru un plus de originalitate, poti alege si o palarie, care sa completeze tinuta.

 Portocaliu și bej

Portocaliu și bej - bluză portocalie și fustă bej

Portocaliu și bej - bluză portocalie și pantaloni bej

2.1. Portocaliu și bej pantaloni bej sacou portocaliu si sandale

2.1. Portocaliu și bej fusta bej, bluza portocalie si stilletto

2.1. Portocaliu și bej bluza portocalie si fusta vaporoasa bej

2.2. Portocaliu si albastru

Ca opusi directi, albastrul si portocaliul sunt cele mai evidente potriviri. Dar, in filme, gradientii de culoare dau mai multa putere acestor doua nuante complementare, deoarece portocaliul este cea mai apropiata nuanta de tonurile pielii. Atunci cand sunt pe fundalul unui albastru vibrant sau albastrui, subiectii umani devin mult mai vizibili in cadru. Tot pe ideea de actiune merg si tinutele care au in componenta aceste doua culori. Daca vrei sa mergi la partie, poti opta pentru un costum de ski cu albastru si portocaliu. Tot pentru zilele de iarna, poti asorta geaca albastra cu un fular portocaliu si o pereche de ghete albastre. In cele din urma, o geanta portocalie poate reprezenta piesa de rezistenta pentru o tinuta albastra.

2.2. Portocaliu și albastru - costum de ski

2.2. Portocaliu și albastru - sacou albastru și poșetă portocalie

2.2. sacou lung albastru si pantaloni portocalii

2.2. palton albastru si rochie portocalie

2.2. geaca portocalie si rochie albastra

2.3. Portocaliu si violet

Desi portocaliul si violetul reprezinta o combinatie indrazneata, nu este deloc neobisnuita. Fiind culori analoge, mov si portocaliu se potrivesc destul de bine, iar aceste combinatii merg chiar si pentru piesele de mobilier. Cat despre tinute, poti sa fii indrazneata si sa porti o cravata portocalie la un costum violet, alaturi de o pereche de balerini portocalii. Vei atrage toate privirile!

2.3. bluza vaporoasa violet si pantaloni cu talie inalta portocalii

2.3. sacou portocaliu si pantaloni vaporosi violet

2.3. helanca portocalie si rochie asimetrica violet

2.3. bluza violet pe gat si pantaloni portocalii

2.4. Portocaliu si roz

Știi ca o combinatie de culori este buna atunci cand gasesti ca se repeta mult in natura. Apusuri de soare si corali – toate acestea sunt exemple frumoase ce evidentiaza cat de bine merg impreuna portocaliul si rozul! Asa ca, in privinta acestor culori, ai libertate totala de alegere si poti sa combini piesele vestimentare dupa bunul tau plac! 

Portocaliu și roz - costum roz și bluză portocalie

2.4. Portocaliu și roz

2.4. Portocaliu și roz - bluză roz și pantaloni portocali

2.4. sacou portocaliu si costum roz

2.4. camasa portocalie si pantaloni roz

2.4. camasa portocalie si fustita roz

2.5. Portocaliu si verde

La fel ca portocaliul si albastrul, aceasta combinatie de culori aproape ca se simte ca o nebunie. Totusi, este la fel de naturala, precum o portocala in floare sau o livada la inceputul toamnei. Verdele-inchis, bogat, cum ar fi smarald sau jad, functioneaza excelent cu portocaliul.

2.5. Portocaliu și verde - pantaloni portocalii și bluză verde

2.5. Portocaliu și verde - ținută portocalie și geacă verde

2.5. Portocaliu și verde - rochie portocalie și bluză verde

2.5. bluza portocalie si pantaloni verzi

2.5. pantaloni portocalii, sandale decupate verzi, camasa verde si cardigan

2.5. bluza portocalie, pantaloni verzi vaporosi si balerini verzi

Asadar, bej, albastru, violet, roz si verde. Acestea sunt culorile cele mai potrivite pentru nuantele de portocaliu. In acest fel, daca iti va mai fi vreodata frica de faptul ca nu stii cum sa armonizezi culorile intr-o tinuta, citeste acest ghid, care te va ajuta sa gasesti solutii in timp util. 

Sursa foto: shutterstock.com

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele