Main post picture

Dress code - Cate tipuri de dress code exista si cand poate fi luat in considerare acest concept?

Main post picture

Ce inseamna dress code? Dress codul se traduce ca regula vestimentara. Astfel, dress code-ul reprezinta o conduita de tinuta care trebuie sa fie respectata de catre toti cei prezenti in locatie, la petrecere, la birou si in orice alt loc. De exemplu, marile companii au ca dress code tinutele office, foarte serioase, realizate din haine cambrate, camasi clasice si incaltaminte eleganta. 

Un dress code poate aparea in foarte multe circumstante precum sunt petrecerile de tip cocktail, nuntile sau petrecerile cu tematica. 

CUPRINS

  1. Dress code -  Conceptul de dress code pe intelesul tuturor

  2. Dress code - Care sunt evenimentele la care se poate impune un anumit cod vestimentar?

  3. Dress code - Cele mai frecvente tipuri de dress code la petreceri

1. Dress code - Conceptul de dress code pe intelesul tuturor

Este normal ca de cele mai multe ori sa iti alegi hainele dupa instinct, dupa felul in care te simti si dupa modul in care doresti sa arati, insa in unele situatii trebuie sa tii cont de cateva reguli simple, pentru a arata de nota 10. 

Din cauza faptului ca exista numeroase stiluri vestimentare, iar fiecare persoana in parte isi alege unul sau doua stiluri dupa care se ghideaza atunci cand vine vorba despre look, exista anumite locatii si evenimente unde se impun anumite tipuri de tinute.

De exemplu, la birou nu poti merge cu fusta mini si top scurt, ci trebuie sa imbraci haine decente, serioase, care sa iti ofere un look de incredere, demn. 

Pe de o parte, nimeni nu poate avea incredere intr-o femeie de afaceri imbracata indecent, lucru ce impune un anumit dress code in lumea antreprenoriatului. 

Pe de alta parte, nu se cade sa mergi in club imbracata cu un costum cambrat, camasa clasica alba si pantofi simpli, ci trebuie sa incerci sa epatezi prin prisma hainelor. De aceea, in club se pune mare accent pe hainele indraznete, pe fustele mini si pe topurile cat mai scurte. Astfel, orice femeie care isi doreste sa petreaca o seara de club alaturi de cele mai bune prietene nu va deschide garderoba si se va uita la fustele midi si maletele pe gat, ci la cele mai atragatoare si incitante articole de imbracaminte. 

Astfel, dress code-ul formal, informal, casual, elegant sau business casual este purtat de catre toata lumea, constient sau inconstient. Exista anumite reguli de conduita si de aspect formate cu foarte multi ani in urma, care s-au implantat foarte bine in mintea oamenilor. Din acest motiv pentru care tinutele office nu mai sunt considerate un dress code impus in companii, ci o normalitate, un stil vestimentar ce vine la pachet cu anumite locuri de munca. 

dress code

2. Dress code - Care sunt evenimentele si locurile in care se poate impune un anumit cod vestimentar?

In momentul in care te pregatesti sa mergi la teatru, de exemplu, ai nevoie de un anumit dress code. De exemplu, poti sa alegi sa imbraci rochii midi vaporoase, pantaloni cu talie inalta si bluze vaporoase sau fuste plisate si camasi cu imprimeu. In ceea ce priveste incaltamintea este recomandat, conform dress code-ul de teatru, sa iei in vedere pantofii cu toc, pantofii casual, botine si cizme cu toc inalt. 

In cazul in care te pregatesti sa mergi la o nunta sau la un botez, de exemplu, este clar ca nu poti merge imbracat sport sau casual, ci trebuie sa imbraci haine cat mai elegante, pompoase si fastuoase. De aceea, dress codul de nunta si de botez impune tinute realizate  cu rochii extrem de elegante si vestimentatii la patru ace pentru barbati. 

Cand vine vorba despre petrecerile de tip cocktail, poti sa imbraci cele mai frumoase, rafinate si glamour articole vestimentare pe care le detii. Astfel, poti sa alegi sa porti o rochie cu franjuri, o rochie cu paiete sau o pereche de pantaloni cu talie inalta si un top stralucitor. Barbatii trebuie sa se imbrace cat mai elegant posibil, insa fara sa exagereze. Astfel, reprezentantii sexului masculin pot purta blugi cu camasa si pantofi. Cu alte cuvinte, la petrecerile de acest fel este prezent un dress code glamour.

Daca te pregatesti sa participi la un eveniment de amploare, precum este o gala, trebuie sa iei in vedere rochii si articole vestimentare decente, cambrate, rafinate, de calitate superioara. Astfel, dress code-ul de gala poate cuprinde rochii midi in clos, fuste tip creion purtate cu bluze vaporoase sau pantaloni tip tigareta, tricou si sacou. Barbatii trebuie sa se imbrace cat mai elegant posibil, la fel ca in cazul nuntilor si botezurilor. 

Asa cum am mentionat anterior, exista un anumit dress si la locul de munca sau in cluburi. 

Cu alte cuvinte, oriunde mergi exista o posibilitate uriasa sa existe un anumit dress code pe care este necesar sa-l respecti pentru a te incadra in atmosfera si peisaj. Exista mai multe tipuri de dress code, asa ca informeaza-te inainte de a pleca de acasa cum anume trebuie sa te imbraci. In unele cazuri, nici nu trebuie sa intrebi, pentru ca este de la sine inteles precum in cazul cluburilor sau a nuntilor. 

In cazul in care nu respecti dress code-ul exista foarte multe sanse sa fii criticat, jucat si marginalizat. In plus, daca te prezinti la usa unui club cu o vestimentatie sport, realizata dintr-un trening si o pereche de pantofi sport este foarte psobiil sa nu ti se permita accesul in interior. Astfel, fa tot posibilul sa respecti codurile vestimentare impuse in locatiile si la evenimente la care participi pentru a te bucura de moment si pentru a te simti bine.

cod vestimentar

3. Dress code - Cele mai frecvente tipuri de dress code la petreceri

Daca te pregatesti sa mergi la o petrecere, trebuie sa stii ca se poate comunica in scris sau verbal un anumit tip de dress code. In era moderna se poarta foarte mult acest lucru, asa ca poti sa te astepti la un anumit cod vestimentar atipic, mai ales daca participi la un eveniment privat. 

De exemplu, daca trebuie sa mergi la o petrecere privata pentru copii este foarte posibil ca si parintii sa fie rugati sa se deghizeze in anumite personaje, astfel incat acestia sa se incadreze si integreze cat mai bine in atmosfera generala a evenimentului. 

Iata care sunt cele mai intalnite coduri vestimentare cand vine vorba despre petrecerile cu tematica:

  • All black

Cand sarbatoritul sau organizatorul petrecerii isi doreste o petrecere cu dress code all black, comunica in scris ca toti invitatii sa se imbrace doar in negru. Astfel, sarbatoritul serii are ocazia de case imbraca in alb, astfel incat sa iasa cat mai mult in evidenta. 

Se poate tot mai des acest tip de cod vestimentar, motiv pentru care este bine sa incepi sa procuri cateva haine negre, pentru ca nu se stie cand ai nevoie de acestea pentru o petrecere grandioasa.

  • All white

Tematica all white se poarta de regula in cadrul petrecerile de vara, realizate pe malul marii. De cele mai multe ori acest dress code glam apare in cazul cununiile civile realizate pe plaja. 

Este o tematica foarte frumoasa, care ofera un aer de libertate, pace si iubire tuturor celor invitati. Nimic nu se compara cu frumusetea unei petreceri in care toti invitatii emana luminozitate. 

dress codes

  • Roz si albastru

De regula, se face o petrecere cu cei mai apropiati prieteni pentru a se afla sexul unui copil ce este pe cale sa ajunga pe lume. Astfel, invitatii sa se imbrace doar in roz si albastru, astfel incat sa fie purtate nuantele specifice copiilor baieti si fete. 

Prin urmare, daca urmeaza sa mergi la o astfel de petrecere  poti imbraca o bluza baby blue impreuna cu o fusta plisata roz deschis. In ceea ce priveste incaltamintea este ideal sa optezi pentru o pereche de pantofi sport albi sau pentru o pereche de sandale cu toc crem. 

  • Flower power

Nu de putine ori se intampla ca vara sa se realizez petreceri la piscina la care dress codul sa impuna piese vestimentare cu imprimeu floral. Petrecerile de acest fel sunt extrem de frumoase si de placute, aduc o doza zdravana de energie pozitiva si de stare de bine, asa ca nu trebuie sa ratezi ocazia de a participa la un astfel de eveniment frumos. 

Astfel, imbraca cea mai frumoasa rochie maxi florala pe care o detii, ia in picioare o pereche de sandale cu talpa joasa si porneste spre locatie cu zambetul larg pe buze. 

  • Retro

Adesea se organizeaza petreceri cu muzica disco, veche, in care se regaseste codul vestimentar retro. Astfel, trebuie sa faci putina analiza pe tinutele purtate in trecut, astfel incat sa iti dai seama cat mai bine cum anume trebuie sa te prezinti la un astfel de eveniment. 

De regula, trebuie sa iei in vedere camasile in carou, blugii largi, bandanele si pantofii sport. In cazul in care iti doresti neaparat fusta, inlocuieste blugii cu o fusta din denim. 

  • Denim

Sunt unele petreceri unde invitatii sunt rugati sa se imbrace doar cu articole vestimentare realizate din denim. Daca urmeaza sa mergi la o astfel de petrecere tematica, cel mai bine este sa iei in considerare o rochie oversize din denim pe care sa o porti cu o pereche de pantofi casual. Doar in felul acesta nu-ti pierzi din feminitatea si farmec si te incadrezi in dress code fara doar si poate. 

  • Stralucitor

Ai fost vreodata la o petrecere unde toata lumea trebuia sa poarte haine care sa straluceasca? Daca esti invitat la un astfel de eveniment este necesar sa imbraci o rochie cu paiete pe care sa o porti alaturi de o pereche de cizme de tip cowboy. 

Aceste petreceri sunt extrem de distractive si de iubite, motiv pentru care nu trebuie sa ratezi ocazia de a merge la un astfel de party. 

  • Rock

In cazul in care participi la un eveniment rock, cu siguranta trebuie sa te imbraci cu hainele potrivite. Astfel, ia pe tine o pereche de pantaloni din piele, un tricou negru cu un imprimeu abstract, incalta o pereche de ghete sau de bocanci cu talpa groasa si ia in vedere si o borseta din piele naturala. 

Doar in acest fel te poti integra de minune in stilul petrecerii. 

imbracaminte

  • Casual

Daca te pregatesti sa mergi la o petrecere care se tine in gradina unui prieten sau pe o pajiste frumoasa si inflorita este foarte probabil sa se impuna un dress code casual. Aceasta este un stil vestimentar lejer in care poti lua in considerare pantofii sport si hainele confortabile. Cu toate acestea, in cadrul unui tinute casual trebuie neaparat sa se regaseasca si un element ceva mai sofisticat.

De exemplu, poti imbraca o rochie vaporoasa, lejera, racoroasa si un cardigan lung, insa trebuie sa incalti o pereche de sandale cu toc ori de pantofi. In cazul in care adori incaltamintea cu talpa joasa, poți alege o pereche de pantofi sport sau de mocasini pe care sa-i porti impreuna cu o rochie cu volane. 

  • Smart

Daca vrei sa participi la petrecere organizata de firma cu ocazia finalului de an calendaristic, trebuie sa iei in vedere o tinuta smart. Nu incerca sa te orientezi spre hainele prea decoltate ori indecente, fiindca sigur nu vei fi privita cu ochi buni de catre toti cei prezenti la party. 

Astfel, este bine sa imbraci o rochie cambrata intr-o nuanta frumoasa de mov, roz sau portocaliu pe care sa o porti cu cei mai stilati pantofi cu toc pe care ii deti. Doar in felul acesta poti imbraca o tinuta adecavat pentru o astfel de petrecere, unde sunt prezenti toti colegii si superiorii tai. 

In cele din urma, tine cont de toate informatiile de mai sus si nu uita ca este foarte important ca intotdeauna sa poti ceea ce se cuvine, ce se cere, insa la fel de important este sa te simti extraordinar in hainele pe care le porti. Este bine sa ai o atitudine adaptabila in orice conditii, pentru a putea purta orice tip de dress code, insa nu uita ca si personalitatea ta este foarte importanta si trebuie sa fie pusa in valoare prin intermediul hainelor. 

Sursa foto: Pexels.com

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele