Main post picture

Mărimea încălțămintei: ghidul care te va ajuta să afli cu exactitate ce număr ți se potrivește

Main post picture

Mărimea încălțămintei este foarte importantă când vine vorba de comoditatea și aspectul nostru. Pentru a te simți bine în pantofii tăi, trebuie să știi cum să-i alegi, în funcție de mărimea piciorului.

În cazul în care încălțămintea pe care o porți nu este cea potrivită, pot apărea mai multe probleme. Cele mai îngrijorătoare sunt cele de sănătate, dar nici modul în care arăți nu este de ignorat.

În materialul de mai jos vei afla toate detaliile pe care trebuie să le știi cu privire la alegerea corectă a dimensiunii pantofilor tăi, cum să-ți măsori picioarele, dar și cum te pot afecta alegerile greșite în acest sens.

 Cuprins:

1.  Ghid mărime încălțăminte

1.1  Cum să stabilești ce mărime a încălțămintei ți se potrivește?

2.  Tabel mărimi încălțăminte

3.  Mărimi internaționale ale încălțămintei

3.1  Mărimea încălțămintei în Europa, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii

4.  Cât de mult contează să alegi o mărime potrivită a încălțămintei

4.1. Ce trebuie să mai ai în vedere când îți cumperi încălțări

4.2. Probleme de sănătate cauzate de mărimea nepotrivită a încălțămintei

1. Ghid mărime încălțăminte

De multe ori, atunci când cumperi pantofi, îi probezi și alegi mărimea în care te simți cel mai bine. Cu toate acestea, nu este întotdeauna cea potrivită. De cele mai multe ori, oamenii nu au „confirmat” niciodată dacă mărimea aleasă a pantofilor este cea corectă. Lucrurile devin și mai dificile când vorbim de cumpărarea online a încălțămintei, când trebuie să știi cu exactitate care este dimensiunea potrivită pentru tine.

În plus, în unele cazuri trebuie să alegi modele care să ți se fixeze pe picior, iar în altele trebuie să iei o marjă de 0,5 cm.

Citește în continuare pentru a afla toate detaliile.

1.1 Cum să stabilești ce mărime a încălțămintei ți se potrivește?

Pentru a afla ce dimensiune au picioarele tale, trebuie să le măsori lungimea. Este recomandat să faci acest lucru după-amiaza, când sunt cel mai dilatate. (Și să ții cont de acest lucru și dacă probezi pantofi). Trebuie să urmezi câțiva pași simpli.

Alege o foaie albă de hârtie (e important să fie mai mare decât laba piciorului) și așază-ți talpa piciorului deasupra. Folosește un pix sau un creion pentru a marca unde se termină călcâiul și unde se termină cel mai lung deget  (nu este neapărat cel mare). Ulterior trebuie să măsori, cu o riglă sau o ruletă, distanța dintre cele două puncte. Astfel, ai aflat câți centimetri măsoară piciorul tău.

Desigur, nu poți face mare lucru cu această informație dacă nu ai și un tabel cu ajutorul căruia care să poți afla care număr corespunde dimensiunii.

Trebuie să mai ții cont că unii oameni nu au amândouă picioarele egale. Dacă este și cazul tău, atunci când cumperi pantofi sau orice încălțăminte va trebui să iei în considerare talpa care are cea mai mare lungime, pentru ca astfel vei evita leziunile prin frecare.

 

2. Tabel mărimi încălțăminte

După cum știi, sunt mai multe numerotări pentru mărimea încălțămintei. Acestea diferă în funcție de zonă. Cele mai utilizate sunt sistemul european, cel din Regatul Unit și din Statele Unite ale Americii.

Trebuie să mai știi că nu este suficient să îți măsori picioarele, este important să te informezi și cu privire la mărimile folosite de producătorul pantofilor pe care dorești să-i achiziționezi.

Odată ce ai măsura în centimetri, o poți converti în dimensiune. Poți face acest lucru prin consultarea diagramelor de mărimi ale fiecărui brand și producător (au tendința de a fi diferite unul de celălalt și sunt disponibile pentru utilizatori pe paginile lor web). În ele, în funcție de sexul și vârsta ta (copii sau adulți), poți converti acei centimetri în mărimea pantofului pentru o anumită marcă sau model.

Mai mult, multe modele au scrise direct pe etichetă dimensiunea pantofilor, în funcție de cele mai folosite sisteme de numerotație.

Cele mai răspândite numerotații ale mărimilor încălțămintei

Lungime talpă cm

UK

UE

SUA bărbați

SUA femei

22.0

3

35

3,5

5

22.5

3,5

36

4

5,5

23.0

4

37

4,5

6

23.5

4,5

37,5

5

6,5

24.0

5

38

5,5

7

24,5

5,5

39

6

7,5

25.0

6

39,5

6,5

8

25,5

6,5

40

7

8,5

26.0

7

41

7,5

9

26,5

7,5

41,5

8

9,5

27.0

8

42

8,5

10

27,5

8,5

42,5

9

10,5

28.0

9

43

9,5

11

28.5

9,5

44

10

 

29.0

10

44,5

10,5

 

29,5

10,5

45

11

 

30,0

11

46

11,5

 

30,5

11,5

46,5

12

 

31.0

12

47

12,5

 

31,5

12,5

47,5

13

 

32.0

13

48

13,5

 

32,5

13,5

49

14

 

33

14

49,5

14,5

 

 

3. Mărimi internaționale ale încălțămintei

 

Prima dovadă a existenței unui tabel de dimensionare stabilit pentru încălțăminte nu a fost găsită decât la începutul secolului al XVIII-lea, când a fost înființată o unitate proprie pentru industria încălțămintei, punctul. Cu toate acestea, fiecare regiune avea măsuri diferite pentru această unitate, așa că s-au folosit Punctul Paris, Punctul Berlin, Punctul Viena, maeștrii și meșteri s-au bazat pe aceste unități pentru a fabrica încălțămintea acelei zone specifice. În orice caz, această neconcordanță nu a avut prea multă importanță până la începutul secolului al XIX-lea când fabricarea de îmbrăcăminte a început să fie produsă în masă și a fost nevoie de standarde, mai ales din cauza necesității impuse de conflictele armate din acel timp.

3.1. Mărimea încălțămintei în Europa, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii

 

Pe vremea lui Napoleon, începutul secolului al XIX-lea, utilizarea punctului Paris, echivalent cu ⅔ cm, adică 6,667 mm, s-a răspândit în Europa. Deoarece această măsurătoare era prea mare, au fost introduse jumătăți.

Sistemul englez a fost stabilit prin ordinul regelui Angliei Edward al II-lea. El a hotărât că trei boabe de orz formau împreună un inch (1 inch = 2,54 cm) și că 12 inch erau un picior (1 foot = 30,48 cm). Unitatea de încălțăminte engleză este egală cu lungimea unui bob de orz, adică 1/3 inch sau 8,46 mm. Și în acest caz unitatea s-a dovedit a fi prea mare, așa că au fost introduse numere medii: 1/2 = 4,23 mm.

 Este practic unitatea engleză. Diferența constă în punctul de plecare. În sistemul american, scara este avansată cu 1.116 mm, astfel încât, în comparație cu sistemul englez, fiecare număr începe puțin mai devreme.

 

4. Cât de mult contează să alegi o mărime potrivită a încălțămintei

Când cumperi pantofi, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Mărimea corectă a unui pantof este aceea care ne lasă o spațiu suficient în zona degetelor, astfel încât să le putem mișca în timp ce îl purtăm. Această marjă ar trebui să fie în jur de jumătate de centimetru. Cu toate acestea, nu este o regulă universal valabilă, se poate schimba în funcție de tipul de încălțăminte.

Consecințele alegerii incorecte a mărimii încălțămintei pot fi negative nu numai în cazul în care pantoful este mic, ci și în caz contrar.

Dacă nu ai nicio marjă și încălțările sunt mici, pe lângă faptul că te dor picioarele, (iar acest lucru nu-ți va da o stare de spirit prea bună), pantoful îți va provoca roșeață și bătături și vei merge cu degetele strânse, călcând rău.

Pe lângă acest lucru, și un pantof mare are și consecințe negative. În afară de faptul că încălțămintea se va strica mult mai repede, gândindu-ne la sănătatea noastră, o astfel de situație îți poate provoca și ea bătături, pentru că piciorul nu este fixat înăuntru, se balansează, se freacă și nu este mulat pe talpă. Pe lângă faptul că trebuie să-ți tragi încălțările, la propriu, după tine, vei merge cu degetele încleștate, ca să nu rămâi desculț. 

4.1. Ce trebuie să mai ai în vedere când îți cumperi încălțări

Alegerea pantofilor nu trebuie să se facă doar luând în considerare aspectul, brandul sau modelul. Specialiștii recomandă să ai în vedere mai multe aspecte. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci alegerea corectă.

În primul rând, în funcție de timpul de încălțăminte, e nevoie să alegi numere diferite. De exemplu, primul lucru de luat în considerare este tipul de pantof. Cizmele nu vor fi la fel de flexibile, precum sandalele și trebuie să iei în considerare că după câteva purtări, acestea din urmă se vor lăsa. Și nu vorbim doar despre estetică, ci și despre disconfortul purtării unei cizme mici sau a unei sandale mari.

Tot la fel, toate tipurile de pantofi fără prindere, fie că sunt balerini, mocasini sau pantofi, nu trebuie să fie prea mari sau prea largi. În plus, acești pantofi cedează mult odată cu folosirea și după două purtări nu-i vei mai putea utiliza.

Când cumperi încălțări pe care le vei purta cu ciorapi sau șosete, ca cizmele, botinele și adidașii, trebuie să aibă o marjă un pic mai mare.

În plus, pentru cei cărora le place să facă sport, este important să țină cont de faptul că, atunci când facem exerciții fizice, picioarele se dilată și pot face acest lucru cu până la 1 cm mai mult decât lungimea lor din repaus. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca la  pantofii pentru sport să se lase un spațiu în plus, cu 1 cm-1,5 cm mai mare decât lungimea normală a piciorului.

Nu uita să probezi încălțămintea, în cazul în care o cumperi din magazin, și să faci câțiva pași pentru a vedea cum te simți și cât de bine poți să mergi. 

4.2. Probleme de sănătate cauzate de mărimea nepotrivită a încălțămintei

Alegerea corectă a pantofilor ne poate influența sănătatea. Comoditatea acestora este dictată de dimensiunea adecvată, iar, în lipsa acesteia, pot apărea diverse probleme.

Mulți oameni folosesc încălțăminte aleasă în funcție de design, brand și chiar culoare; alții din cauza confortului și ușurinței pe care le oferă atunci când fac anumite lucruri, dar, din păcate, nu își dau seama niciodată influența pe care o pot avea asupra picioarelor lor.

Există încălțăminte care, pe lângă un design deosebit, are în construcție și o structură care poate ajuta mult, prin susținere, echilibru, mai ales în care faci un sport. În schimb, există și pantofi care, deși sunt perfect fabricați și au standarde impecabile, ajung să îți strice picioarele, iar aici are o mare influență dimensiunea pe care o alegi.

Utilizarea încălțămintei incomode poate genera, în timp, deformații considerabile, care îți pot afecta stilul de viață, cauza culorii sau a disconfortului. Bătături, monturi, unghii crescute în carne și nenumărate alte lucruri pot apărea pe picioare atunci când te aștepți mai puțin.

Unii dintre pantofii care nu au un suport special conceput sau care sunt mai mari decât ar trebui ajung să te facă să te împiedici tot timpul, iar acest lucru poate duce la entorse sau luxații. Cel mai bun lucru este ca, dacă preferi să folosești pantofi înalți, aceștia să fie unii de calitate calitate și care nu au o înălțime pe care nu crezi ca o poți susține. Totodată, trebuie să te asiguri că nu sunt mai mari decât ar trebui, altfel îți poți pierde și mai ușor echilibrul.

Tipul de pantof pe care îl porți poate ajuta sau afecta circulația picioarelor tale. În al doilea caz, poate provoca probleme precum inflamații severe, varice, retenție de lichide. Este indicat să mergi cu pantofi comozi și să-ți odihnești picioarele pe orizontală o perioadă pentru a permite sângelui să circule corect și să eviți probleme la vârste mai înaintate.

Înclinarea, înălțimea sau dimensiunea neadecvată a anumitor tipuri de încălțăminte ne afectează spatele și măduva spinării deformându-l, în timp, și creând probleme precum dureri de spate considerabile, nopți de nesomn, dureri în timpul mersului sau când stai jos, printre multe altele. Aici important este ca înălțimea să nu fie prea mare, iar pantofii să fie comozi, degete să se poată mișca și să nu stea încleștate, în felul acesta piciorul nu se va obișnui cu acel tip de postura și îi vei putea purta mai ușor.

Aflarea exactă a mărimii potrivite pentru picioarele tale nu este cea mai complicată operațiune. Trebuie doar să aloci un timp și să te gândești că îți poate influența starea de sănătatea, dar și aspectul picioarelor.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Pexels.com

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele