Main post picture

Pielea naturala - ce reprezinta, de cate tipuri este si cum poate fi intretinuta

Main post picture

Pielea naturala este un material rezultat din prelucrarea si tratarea pielii provenite de la diverse animale. De la produsul brut pana la cel finit, exista o serie de etape de fabricare. Acest material este utilizat inca din cele mai vechi timpuri, ulterior incepand sa se fabrice si pielea ecologica. Cu toate ca industria s-a dezvoltat, diferentele dintre cele doua sunt destul de vizibile. Daca intampini probleme in curatarea si intretinerea pielii naturale, urmeaza sa descoperi cateva trucuri care te vor ajuta sa prelungesti durata de viata a produsului.

Cuprins

  1. Despre pielea naturala: ce este, cum o deosebesti de cea ecologica si de ce este atat de apreciata
    1. Ce este pielea naturala?
    2. Ce este pielea ecologica?
  2. Pielea naturala: metode simple prin care poti testa materialul din care este confectionat produsul
  3. Tipuri de piele naturala. Cum le deosebesti, asemanari si particularitati
  4. Intretinerea pielii naturale: solutii de curatat si ingrijit pielea naturala
    1. Cu ce se curata pielea naturala
    2. Curatarea pielii naturale de tip velur (piele intoarsa)
    3. Cum previi craparea pielii si deformarea ei

1. Despre pielea naturala: ce este, cum o deosebesti de cea ecologica si de ce este atat de apreciata

Pielea naturala si cea ecologica (sintetica) sunt doua materiale omniprezente in numeroase industrii. Tehnologia a facut posibil ca pielea naturala sa evolueze pana la forme extrem de fine si calitative, dar, bineinteles, intre cele doua materiale exista inca anumite diferente majore. In ceea ce priveste pielea ecologica (sintetica), aceasta reuseste sa fie o imitatie care, prin procesul de prelucrare si tratare, a inceput sa semene tot mai mult cu cea naturala, neajungand, totusi, la nivelul sau de calitate si rezistenta. 

1.1. Ce este pielea naturala?

Pielea naturala ramane cel mai apreciat material, datorita beneficiilor pe care le ofera. Dat fiind faptul ca este vorba despre un produs natural, piciorul respira chiar si in ghete. Materialul este unul moale, flexibil si previne aparitia monturilor, datorita acestor caracteristici.

Din punct de vedere estetic, pielea naturala ofera un aspect elegant si luxos. Toate tipurile de piele inspira calitate, iar aceasta caracteristica este greu de egalat de alte materiale. Cusaturile, imbinarile si restul procedurilor aplicate pentru o pereche de pantofi din piele se deosebesc, fara doar si poate, de procesele de prelucrare ale altor materiale.

Bineinteles ca nu totul poate sa fie doar lapte si miere. Incaltamintea din piele naturala este destul de greu de intretinut, punandu-te in dificultate, de cele mai multe ori, atunci cand afara exista o un nivel de umiditate crescut. Acest material poate sa absoarba umezeala din exterior, insa se poate usca destul de usor, daca acest lucru se face corespunzator. O curatare adecvata se realizeaza cu solutii speciale, dar care nu reusesc singure sa combata toata murdaria. Ar mai fi de mentionat si pretul putin mai piperat, in comparatie cu alte materiale. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor prefera pielea naturala, pentru ca investitia este una de durata si ofera multiple beneficii.

1.2. Ce este pielea ecologica?

Pielea ecologica (sau pielea sintetica) mai este cunoscuta si sub denumirea de imitatie de piele. Acest material este o alternativa pentru pielea naturala, preferata de anumite persoane, de cele mai multe ori, datorita pretului mai scazut. Calitatea difera in functie de procesul prin care a trecut acest material. Cert este ca o piele sintetica este mult mai rigida si mult mai putin rezistenta in timp decat una naturala. 

Cu toate ca tehnologia a evoluat si pielea ecologica seamana tot mai mult cu materialul pe care il imita, calitatea lasa, uneori, de dorit. Cu toate ca pielea naturala poate retine apa, asta nu inseamna ca umiditatea o si deterioreaza. In schimb, daca optezi, de exemplu, pentru o pereche de pantofi casual, care nu este fabricata din piele naturala, trebuie sa ai grija ca apa sa nu ii afecteze rezistenta.

2. Pielea naturala: metode simple prin care poti testa materialul din care este confectionat produsul

Daca doresti sa achizitionezi o pereche de pantofi sau un articol vestimentar care pare a fi fabricat din piele naturala, insa nu esti sigur de provenienta materialului, exista cateva metode simple prin care poti afla raspunsul la aceasta nelamurire. Iata care sunt acestea: 

  • Produsele din piele naturala sunt mai scumpe in comparatie cu cele din alte materiale. Daca ti se pare ca pretul este prea mic pentru a fi adevarat, atunci cel mai probabil ai in fata o imitatie.

  • Verifica eticheta! Toate produsele trebuie sa aiba o eticheta care sa iti spuna din ce materiale sunt confectionate. Ai grija sa o citesti cu atentie, deoarece exista si produse realizate dintr-o combinatie de materiale.

  • Pielea naturala nu are un aspect perfect uniform. De cele mai multe ori, daca poti intalni anumite mici „imperfectiuni”, clar este o piele naturala.

  • Testul focului. Produsele sintetice vor lua foc imediat daca le arzi cu o bricheta, in schimb ce pielea naturala doar se va incalzi.

  • Testeaza pielea cu o picatura de apa. Exista doua variante: daca este sintetica, apa va aluneca, iar daca este un produs natural, picatura va fi absorbita.

  • O alta caracteristica este mirosul, insa aici poti fi inselat daca nu ai clar in minte cum se simte o piele naturala din punct de vedere olfactiv.

  • Orice piele naturala are pori, deci daca o privesti indeaproape si cu atentie, ii vei putea observa. Pielea ecologica este neteda, cu aspect usor de plastic.

3. Tipuri de piele naturala. Cum le deosebesti, asemanari si particularitati

Pielea naturala trece prin mai multe procese de tabacire pana sa devina un material neputrescibil. In functie de procesul prin care trece, dar si de la ce animal provine, acest material poate fi, in general, de opt feluri.

  • Pielea intoarsa (velur)

Este un tip de piele naturala care a inceput sa prinda foarte mult avant in ultimii ani. Cu toate ca este un material greu de intretinut, velurul atrage prin textura sa neuniforma. Acesta se obtine din doua-trei bucati de piele suprapuse, exteriorul produsului fiind reprezentat de partea interioara a pielii. De aici si denumirea de piele intoarsa, deoarece se slefuieste pe partea interna.

Velurul poate proveni de la vitei, ovine și cabaline. Cel mai scump tip de velur este cel provenit de la vitei. De asemenea, procesul de prelucrare difera in functie de animalul de provenienta.

  • Pielea naturala cu aspect lacuit

Pielea lacuita este un produs lucios si extrem de elegant. De cele mai multe ori, femeile sunt cele care prefera sandale sau pantofi din acest tip de piele, deoarece ofera un plus de lux tinutei. Luciul se obtine prin lacuirea in mai multe straturi a pielii. Din cauza aspectului extrem de sidefat, poti avea tendinta de a o considera piele artificiala. 

  • Pielea naturala de tip box

Box-ul este o piele care provine de la bovine si are un aspect fin si neted. Probabil ca este cea mai utilizata pentru confectionarea pantofilor si gentilor. Aspectul este unul evident de piele, putandu-se observa cu ochiul liber celulele si textura. Cu toate ca este destul de greu de manipulat atunci cand se confectioneaza un produs, aceasta piele este extrem de apreciata pentru flexibilitate si rezistenta.

  • Pielea de tip cordovan

Este o piele care luceste, radiaza, fiind confundata uneori cu cea lacuita. Pielea cordovan provine de la cai si necesita un proces de prelucrare mai complex si mai dificil. Datorita aspectului si al calitatii inalte, produsele realizate din acest material sunt mult mai scumpe in comparatie cu cele confectionate din piele de tip box.

  • Pielea de tip bizon

Pielea bizonata provine de la bovine batrane, din aceasta cauza este si ceva mai groasa si rigida. Textura ei este una evidenta de piele, putandu-se observa cu usurinta textura si celulele. Forma si structura initiala a produsului confectionat din aceasta piele ramane intacta. Procesul de prelucrare a pielii tip bizon este unul dificil, pana sa se ajunga la un aspect usor lucios. Acest material este mai rar intalnit la incaltaminte, insa este preferat pentru genti si rucsace. 

  • Pielea de tip sevrou

Este un tip de piele naturala extrem de elastica si foarte fina. Se obtine din piele de la caprine, avand un aspect fin si delicat. De cele mai multe ori, aceasta piele o regasim la manusi si produse care necesita un material subtire si elastic.

  • Pielea de tip Saffiano

Pielea Saffiano difera foarte mult datorita procesului de prelucrare, aplicandu-se stante. Practic, este vorba despre o piele cu model. O mare diferenta in comparatie cu alte tipuri de piele consta in faptul ca este foarte rezistenta la apa si se curata usor. Mai mult, pielea stantata este o piele care nu prezinta urme de zgarieturi in timp.

  • Pielea exotica

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la piele de la toate animalele posibile, chiar si de la unele mai deosebite cum ar fi pasari, reptile si feline. Acest tip de piele are un model unic, culorile fiind naturale si texturile diferite in functie de animalul de la care provine. De cele mai multe ori, aceasta piele nu se mai vopseste, deoarece este suficient de atractiva asa cum a facut-o natura. Pielea exotica a fost, este si va ramane mereu la moda.

4. Intretinerea pielii naturale: solutii de curatat si ingrijit pielea naturala

Daca ai facut o investitie intr-o pereche de ghete, pantofi, balerini sau altfel de incaltaminte, ai grija de banii tai, intretinand corespunzator pielea naturala. Pentru a te bucura cat mai mult timp de o incaltaminte care sa arate ca noua, trebuie sa-i acorzi o atentie speciala. In general, pielea se curata diferit atunci cand este vorba de piele lucioasa/mata sau intoarsa (velur). Bineinteles ca si depozitarea este un element foarte important pentru structura si forma produselor din piele naturala. Exista unele masuri preventive pe care le poti lua pentru a-ti usura munca, despre care vei afla mai multe in randurile urmatoare.

4.1. Cu ce se curata pielea naturala

In primul rand, trebuie sa retii ca procedura pentru curatarea pielii naturale clasice si a pielii intoarse difera. Cert este ca pielea are nevoie de ingrijire constanta, ceea ce poate fi destul de dificil pentru tine, dar nu imposibil. Pentru ca pielea naturala sa nu se strice iremediabil, trebuie sa ai un adevarat ritual de intretinere.

Pentru a intretine pielea naturala, poti achizitiona diverse produse de curatare din comert. Daca nu ai gasit inca ceva care sa-ti satisfaca dorintele si nevoiele in totalitate, iata de ce ai nevoie pentru a te descurca de minune:

  • perie pentru incaltaminte;

  • carpa de bumbac;

  • crema de pantofi;

  • o solutie speciala pentru curatarea pantofilor din piele naturala.

Incepe prin a curata grosul, adica tot ce se poate sterge cu ajutorul periei pentru incaltaminte si a carpei de bumbac. Scoate sireturile, uda carpa cu apa si incepe sa stergi cu grija incaltamintea. Dupa ce ai inlaturat inca un strat de murdarie, treci la solutia speciala pentru curatare. Indiferent de tipul solutiei, faptul ca ai curatat grosul si ai umezit suprafata ajuta foarte mult. Dupa ce ai terminat, lasa incaltamintea la uscat. Nu uita sa eviti razele directe ale soarelui sau caloriferele, deoarece deterioreaza si usuca foarte mult pielea naturala. 

Incaltamintea este uscata? Acum poti sa aplici crema de pantofi, iar mai apoi sa pui sireturile. Ai grija sa intinzi bine produsul, iar sireturile sa nu fie puse inainte ca uleiul sau crema sa se fi absorbit.

Aceasta procedura o poti folosi si pentru alte produse din piele. Spre exemplu, curatarea canapelei de piele se realizeaza in mare prin aceiasi pasi. De asemenea, astfel se pot curata si gentile, manusile sau palariile. 

4.2. Curatarea pielii naturale de tip velur (piele intoarsa)

Dupa cum s-a mentionat deja, pielea naturala intoarsa (velurul) are nevoie de un alt tip de ingrijire. Cu toate ca se considera ca pantofii casual sau ghetele din velur se pot deteriora foarte usor in sezonul rece din cauza precipitatiilor, acest lucru poate fi evitat daca iti intretii incaltamintea corespunzator. Iata de ce ai nevoie pentru a curata pielea intoarsa:

  • perie rezistenta pentru incaltaminte;

  • perie de nailon;

  • carpa de bumbac;

  • o solutie speciala pentru curatarea pantofilor din piele intoarsa;

  • o guma de sters (radiera);

  • spray waterproof.

Asa cum se procedeaza si in cazul pielii naturale,velurul trebuie sa fie curatat, mai intai, cu o perie mai rigida de noroiul uscat. Pentru a scapa de praful strans in pielea intoarsa dupa indepartarea stratului de noroi, ai nevoie de o perie mai moale din nailon. Apoi, cureti cu grija pielea cu carpa de bumbac. Unele pete de noroi sunt persiste? Foloseste guma de sters pentru a indeparta murdaria, avand grija ca radiera aleasa sa nu lase pete de culoare atunci cand stergi cu ea. Evita radierele colorate intens, alege-le pe cele albe sau maro. Daca ai sireturi, acestea trebuie sa fie indepartate inainte de a spala incaltamintea. Umezeste carpa de bumbac si indeparteaza inca un strat de murdarie, urmand sa repeti procedura de data aceasta cu solutia de curatare. 

Lasa incaltamintea din piele intoarsa sa se usuce, respectand acelasi principiu: nu lasa razele soarelui sa ajunga direct pe piele. De asemenea, cu toate ca incaltamintea din velur nu reactioneaza deloc bine la umiditate, poti scapa sau minimiza aceasta sensibilitate printr-un spray waterproof, care poate fi aplicat atunci cand incaltamintea este curata si uscata. Respecta indicatiile de pe ambalajul produsului.

4.3. Cum previi craparea pielii si deformarea

Incaltamintea din piele naturala se poate deteriora sau produsul isi poate pierde forma pe care o avea in momentul cumpararii. Din ce cauza? In primul rand, pentru ca este depozitata necorespunzator si pielea produce cute care, in timp, ajung sa crape. Craparea pielii naturale se mai produce si dupa supunerea la socuri termice repetate, cum ar fi uscarea pe calorifer sau in razele soarelui. Un lucru foarte important: nu spala incaltamintea din piele la masina de spalat rufe!

Amenajeaza-ti un spatiu in care poti depozita incaltamintea din piele naturala. Ai grija sa umpli cu hartie perechile de incaltaminte atunci cand urmeaza sa petreaca multa vreme in dulap, pana revine sezonul potrivit lor. Astfel, eviti craparea pielii naturale si deformarea acesteia. Pastreaza-le intr-un loc uscat, pentru e evita deteriorarea in timp. 

In concluzie, pielea naturala si pielea ecologica sunt doua produse total diferite, care ofera fiecare in parte avantaje si dezavantaje. Tine minte cum distingi pielea naturala de imitatia de piele, pentru a sti sigur ce cumperi si ce fel de material este cel pe care il ai in fata. Nu in ultimul rand, ingrijeste cu atentie produsele din piele naturala, pentru a te putea bucura de ele cat mai mult timp.

Sursa foto: Shutterstock.com.

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele