Main post picture

Stilul casual: asa da vs asa nu! - Ce greseli vestimentare ai putea face

Main post picture

Atat vedetele, cat si persoanele cu o viata mai putin expusa recurg foarte des la tinute in stil casual. Moda casual este potrivita atat pentru tinutele de seara, cat si pentru cele de zi, putand trece de la una la cealalta schimband doar unul sau 2 elemente. Datorita versatilitatii sale, acesta este unul dintre cele mai intalnite stiluri vestimentare. El presupune confort si creativitate si indeamna la abordarea unui aer relaxat pe baza principiului „less is more”, insa in care sa se intrevada tusele personalitatii tale.

Deoarece stilul casual nu are bariere stricte, poate fi foarte usor sa gresesti in alcatuirea unei tinute sau poti ajunge sa crezi ca porti o tinuta casual feminina, dar adevarul sa fie altul. De asemenea, acesta cuprinde si unele subcategorii bine definite, cum ar fi: casual chic, casual business, casual sport, smart casual. Asadar, trebuie sa stii dinainte in ce stil vrei sa te incadrezi intr-o anumita zi, pentru a nu imprumuta elemente din mai multe subcategorii si riscand, astfel, un dezechilibru stilistic.

Gasesti mai jos atat o caracterizare detaliata a stilului casual, cu exemplificare prin imagini, cat si sfaturi legate de cum iti alcatuiesti corect o tinuta casual si cum eviti greselile cele mai intalnite la acest capitol:

Cuprins:

  1. Ce inseamna „stil casual”
  2. Moda casual pe intelesul tuturor
  3. Moda casual feminina – ce trebuie sa porti pentru a evita greselile vestimentare
  4. Moda casual masculina – detalii de luat in calcul
  5. Exemple de tinute casual

1. Ce inseamna "stil casual"

Ce inseamna casual nu este foarte bine definit pentru toata lumea. Prin urmare, nefiind familiar cu termenul, oricine il poate folosi eronat sau poate face greseli in compunerea unei astfel de tinute. Poti gasi mai jos o definitie a stilului casual, cateva piese specifice pentru acesta, urmate de poze pentru o mai buna intelegere a termenului si pentru inspiratie in compunerea tinutelor.

1.1 Stil casual: definitie

Cand spunem „casual” ne referim la ce purtam atunci cand nu avem un dress code strict, rigid. Casual presupune a te imbraca mai relaxat, dar totusi cu stil. Este un stil vestimentar care permite foarte mult, fiind combinatia dintre stilul stradal si cel elegant. Astfel, daca pentru unii casual inseamna o rochie midi, vaporoasa, cu sandale, pentru altii poate inseamna jeansi cu adidasi, in care sa ai parte de confort total.

Nu este recomandat ca acest stil sa fie purtat la nunti, aniversari, petreceri, iar in unele cazuri nu se potriveste nici mersului la birou.

1.2 Elementele reprezentative stilului casual si cele pe care trebuie sa le eviti

Exista cateva piese vestimentare caracteristice pentru stilul casual, listate mai jos. Desi este unul dintre cele mai permisive stiluri si incurajeaza exprimarea personala, sunt unele articole care nu trebuie sa fie integrate intr-o astfel de tinuta.

Piese reprezentative pentru moda casual:

  • Jeansi slim sau cu talie inalta;
  • Fuste de lungime medie;
  • Pulovere uni;
  • Tricouri basic si polo;
  • Pantofi casual;
  • Pantaloni chinos;
  • Tricotaje;
  • Geaca din denim.

Elemente ce nu trebuie sa apara intr-o tinuta in stil casual:

  • Costumul negru clasic;
  • Fusta scurta;
  • Decolteul adanc;
  • Clutch-ul de seara;
  • Machiaj strident;
  • Treningul.

2. Moda casual pe intelesul tuturor

Stilul casual este iubit de femei si de barbati deopotriva si poate fi purtat cu succes de oricine. Desi in linii mari conceptul este acelasi indiferent de sex, exista unele diferente. Mai jos gasesti moda casual explicata atat pentru femei, cat si pentru barbati.

2.1 Stilul casual la femei

Moda casual feminina inseamna confort, fara a renunta la a fi trendy. Pentru cele care isi doresc sa arate bine si sa iasa in evidenta, insa nu sunt fane ale tinutelor formale, stilul casual este perfect.

Aceasta se remarca prin combinatii inedite, atat la nivel de croi, cat si de material. Pantofii preferati sunt cei cu talpa joasa, balerini, cei cu siret (adidasi, tenisi) sau mocasini. Sunt potriviti, insa, si pantofii cu toc, daca nu duc tinuta intr-o zona prea eleganta.

Moda casual business este singura care interzice purtarea anumitor nuante. Dar, in general, stilul casual vine cu putine restrictii, astfel incat la nivel de culori se pot combina orice nuante obisnuite, insa intr-un numar limitat. Asadar, daca vei combina roz cu verde nu vei obtine un look casual, ci mai degraba unul extravagant.

2.2 Stilul casual la barbati

Stilul casual ofera barbatilor ocazia de a se exprima prin haine. Poti apela la materiale nepretentioase si piese basic si totusi sa obtii o tinuta cu personalitate daca adaugi accentele de culoare potrivite. Adaugand o pereche de incaltaminte lejera, comoda, te vei inscrie bine in ceea ce inseamna moda casual.

Uita de costumul negru si de papion, aceste piese se pot purta doar separat daca iti doresti o tinuta in stil casual. Pantalonul de costum trebuie mixat cu un tricou, iar camasa clasica cu jeansi si tenisi. Este de preferat ca sacoul sa fie intr-o nuanta diferita decat cea a pantalonului, pentru ca intregul ansamblu sa capete mai multa personalitate. Jacheta bomber si cea de denim pot fi folosite intr-o multitudine de combinatii, cu jeansi/pantaloni chinos, tricouri polo/camasi lejere.

3. Moda casual feminina – ce trebuie sa porti pentru a evita greselile vestimentare

Asa cum e mentionat la inceputul articolului, stilul casual are cateva subcategorii: casual chic, casual business, casual sport si smart casual. Fiecare dintre ele are caracteristici proprii. Pentru a le cunoaste mai bine, ele sunt detaliate mai jos, impreuna cu greselile ce pot aparea atunci cand iti doresti o tinuta in stil casual.

3.1. Cum sa adopti un stil casual chic

Pentru a se incadra in moda casual chic, o tinuta trebuie sa impresioneze prin accesorii si materiale. La nivel de accesorii se pot alege palarii, ochelari de soare, esarfe, brose, coliere, bratari mari si lista poate continua. Materialele trebuie sa fie din cele mai pretioase (matase, casmir) pentru piesa centrala, iar pentru contrast, adica pentru restul tinutei, este bine sa mergi pe materiale mai putin pretentioase, precum bumbacul.

Pentru vara, poti alege pantaloni chinos, papuci, un tricou simplu, la care adaugi ca accesorii o esarfa in par si ochelari de soare. Tot atunci poti purta rochii de lungime midi, cu imprimeuri chic, la care sa adaugi accesoriile potrivite.

In zilele mai racoroase poti adauga tinutei tale casual chic o nota pariziana. Mixeaza un trench clasic cu balerini sau tenisi, jeansi slim, un pulover clasic, un colier statement si o palarie.

Pentru a fi casual chic, evita tinutele monocrome. In acelasi timp insa, tinuta trebuie sa para ingrijita per total, asadar, nu alatura prea multe nuante.

3.2. Cum sa adopti un stil casual business

Casual business inseamna sa inspiri incredere si profesionalism, dar, in acelasi timp, sa pari jucausa si relaxata.

Stilul casual business vine cu restrictii la nivel de coloristica: sunt de evitat culorile aprinse (fuchsia, portocaliu, turcoaz) si se prefera piese in nuante de bej, maro sau albastru inchis. In ceea ce priveste croiala, ea trebuie sa fie una cat mai clasica. Fusta/rochia trebuie sa se termine pe linia genunchiului, la care se adauga accesoriile potrivite pentru a da personalitate si sandale cu talpa joasa. La fel de bine, insa, se poate purta o tinuta intr-o culoare care sa nu sara in ochi, la care adaugi pantofi cu imprimeu de leopard.

Daca esti adepta costumelor la birou, alege unul cu detalii deosebite, care sa il faca mai putin rigid sau asociaza unui costum simplu o camasa de efect. Ai grija, totusi, ca lungimea fustei si adancimea decolteului sa fie cele potrivite.

3.3. Cum sa adopti un stil casual sport

Stilul casual sport este foarte potrivit pentru o persoana activa, care nu are prea mult timp de gandit cand vine vorba de imbracaminte. Spre deosebire de celelalte categorii ale stilului casual, aici accesoriile de tipul colierelor nu mai sunt atat de folosite. In schimb, dintre toate, acesta este cel mai apropiat de stilul sport, dupa cum ii spune si numele.

Geaca de denim combinata cu un tricou simplu, pantofi casual si o pereche de jeansi este un exemplu de tinuta ce se incadreaza in acest stil. Salopetele sunt o optiune practica, rapida si care arata bine in orice context.

Atentie, insa, la pantalonii de trening. Acestia pot fi purtati in tinutele casual sport, insa trebuie sa ai grija sa balansezi cu restul pieselor. De exemplu, ii poti purta cu o pereche de pantofi cu toc potrivit, pentru a-i duce intr-o zona mai eleganta. Treningul ca set este exclus, el nu face parte din stilul casual sport.

3.4. Cum sa adopti un stil smart casual

Este una dintre cele mai purtate variante de stil casual, fiind potrivita pentru o multitudine de ocazii, de la iesirile in oras la sedintele cu parintii. Acesta imbina confortul specific stilului casual cu elemente mai elegante. Poti adauga bijuterii statement, o poseta deosebita sau pantofi cu toc.

Moda smart casual nu inseamna insa ca trebuie sa te imbraci ca pentru o nunta. Partea „eleganta” trebuie dozata corect, incluzand unul sau doua accesorii/piese vestimentare. Un exemplu consta intr-un tricou basic purtat cu o fusta mai eleganta sau o camasa din casmir cu jeansi slim si ghete. Acelasi tricou basic poate fi purtat sub o rochie mai eleganta, la care poti adauga fie papuci, fie tocuri.

O tinuta smart casual se poate compune pornind de la niste piese banale, un tricou alb si o pereche de jeansi skinny cu talie inalta, de exemplu, la care adaugi un sacou, un colier statement si niste pantofi cu toc deosebit sau, dimpotriva, tenisi.

4. Moda casual masculina – detalii de luat in calcul

Cand vine vorba de smart casual, la barbati e vorba de aceeasi relaxare ca in cazul modei feminine. Se pot purta o pereche de jeansi cu o camasa eleganta. Pantalonul de costum trebuie asortat cu un tricou/camasa, dar fara cravata.

Pentru casual business, la barbati se recomanda un costum din 2 piese de culori diferite, dar nu negru. Cravata este optionala, iar camasa este, de regula, de o culoare mai deschisa decat cea a costumului. Pentru un stil casual business se recomanda pantofi eleganti si se evita jeansii.

Atentie la camasile cu imprimeuri prea tineresti si tricourile cu mesaje. Nu vrei sa pari un adolescent, ci un barbat jucaus, relaxat, ingrijit si bine imbracat.

Stilul casual se muleaza pe orice personalite, atat la femei, cat si la barbati. Daca sunt respectate cateva reguli simple detaliate mai sus, va fi usor sa porti cele mai bune variante de tinute casual.

5. Exemple de tinute casual

Pentru o mai buna intelegere a ceea ce inseamna stilul casual, urmareste urmatoarele poze:

Asadar, stilul casual este unul pe care, inconstient, fiecare l-a abordat la un moment dat. Versatil, jucaus si relaxat el este si va ramane unul dintre preferatele majoritatii, de aceea putina informare in privinta pieselor care se potrivesc sau nu acestuia este oricand bine venita.

Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele