Main post picture

Tinuta de zi – cum sa te imbraci ADECVAT in functie de situatie

Main post picture

Chiar daca nu haina il face pe om, aspectul si combinatiile vestimentare contribuie foarte mult la impresia pe care o lasi celor din jur, dar si la propriul tau confort. Anumite elemente vestimentare si unele articole de incaltaminte pot fi purtate in aproape orice ocazie (spre exemplu, blugii si adidasii), insa, ansamblul si potrivirea sunt cele cu adevarat importante.

Se poate intampla sa ai o zi in care mergi la birou, dar la sfarsitul orelor de lucru sa iesi la o terasa cu prietenii sau sa mergi la shopping. In astfel de cazuri, mai importante decat hainele pe care le imbraci sunt incaltarile pe care le vei purta. Ca sa economisesti timp si sa scutesti un drum dus-intors acasa, iti poti adapta corespunzator outfitul inca de la inceputul zilei, daca tii cont de cateva reguli simple.

Cuprins

  1. Tinute de zi pentru femei active
  2. Tinute de zi elegante
  3. Tinute de zi cu blugi
  4. Tinute de zi cu zi
    1. Tinute de zi pentru sezonul cald
    2. Tinute de zi pentru sezonul rece
  5.  Elemente si accesorii de evitat in tinuta de zi

1. Tinute de zi pentru femei active

Daca in rutina zilnica intra si mersul la serviciu, si cumparaturile, si mersul la sala sau insotirea copiilor in parc sau la diverse alte activitati, atunci cuvantul de ordine pentru tinuta de zi este confortul. Alege piese vestimentare comode, care sa iti permita sa te misti cu usurinta. De asemenea, texturile materialelor trebuie sa ii permita pielii sa respire, pentru a evita transpiratia excesiva.

Pentru partea de sus, poti alege intre camasile largi sau tricourile sport. Un sacou va completa foarte bine ansamblul, pentru prima parte a zilei, cand te vei afla la birou.

Jeansii sunt una dintre cele mai potrivite solutii pe timp de iarna, dar si primavara sau toamna, atunci cand temperaturile sunt mai scazute. Colantii pot fi si ei o solutie, dar trebuie sa ii combini cu o camasa mai lunga.

In ceea ce priveste incaltamintea, pantofii casual sau sport sunt cei mai indicati, mai ales daca ai de mers pe jos mai mult. Iarna, sunt potriviti pentru blugii cu croiala clasica bocancii sau ghetele cu caramb jos, fara toc. Colantii se combina foarte bine, in schimb, cu cizmele inalte pana la genunchi, dar cu toc mai mic.

In cazul in care lucrezi de acasa si nu este cazul sa adaugi la tinuta de zi un element office, poti foarte bine sa imbraci un trening si sa incalti adidasi, tenisi sau sneakersi.

2. Tinute de zi elegante 

Daca esti o adepta a elegantei clasice si preferi articolele feminine (rochii, fuste, pantofi cu toc), pentru a obtine o tinuta de zi adecvata, trebuie sa ai grija sa nu confunzi eleganta de zi cu eleganta de seara. Evita vestimentatia stralucitoare sau incarcata cu diverse tipuri de accesorii (paiete, lanturi etc.). Simplitatea si functionalitatea sunt cele care definesc o tinuta eleganta de zi. Alege bijuterii care sa nu atraga foarte tare atentia prin dimensiune sau culoare si nu combina mai mult de doua culori in ceea ce priveste articolele vestimentare.

O rochie cu linii feminine poate fi combinata cu incaltamintea sport, asa cum pantalonii conici pot fi potriviti cu o pereche de sandale cu toc mediu. Balerinii sunt si ei o solutie foarte potrivita si de efect.

Bluzele din materiale nobile, asa cum este matasea, sunt suficiente pentru a da un plus de eleganta tinutei tale de zi. Fusta sau pantalonii care o vor completa este de preferat sa fie croite in linii drepte. In zona „office”, poti fi la fel de eleganta si in haine cu croiala masculina, la care sa adaugi accesorii sau bijuterii discrete.

3. Tinute de zi cu blugi

Blugii sunt cea mai versatila piesa vestimentara. Disponibili pe piata in nenumarate modele si culori, ei sunt cei care „salveaza” de cele mai multe ori situatiile in care nu stii cu ce sa te imbraci sau trebuie sa te pregatesti pe ultima suta de metri pentru o intalnire in oras sau chiar o iesire la iarba verde. Pe buna dreptate, se poate spune despre blugi ca pot fi integrati cu succes si intr-o tinuta de zi, si in una de seara. Ca si in celelalte cazuri, este important cum ii potrivesti cu celalalte piese vestimentare.

Daca pentru birou poti sa ii potrivesti cu o camasa sau un tricou uni, in culori neutre, cu un sacou deasupra, pentru o iesire in parc este suficient un tricou sport sau o camasa cu flori sau in carouri.

Blugii largi se potrivesc cu incaltamintea joasa, iar cei stramti cu cizme sau ghete cu caramb inalt. Nu uita sa asortezi si geanta pe care o vei purta cu incaltamintea. Exceptie fac gentile-vedeta, in culori tari, dar fara accesorii – caz in care restul vestimentatiei sa nu fie in mai mult de doua culori (ex: jeansi albastri + camasa alba + pantofi sport albi + geanta rosie). Astfel, vestimentatia ta de zi va fi armonioasa, lasand geanta sa devina principalul punct de atractie.

 4. Tinute de zi cu zi

Tinutele de zi cu zi sunt acelea care pot fi considerate universale. Pentru a avea si variatie, nu ezita sa faci diverse combinatii intre cateva piese de baza. Insa, ca sa poti face acest lucru, garderoba ta trebuie sa includa o serie de articole versatile. Ingrijeste-te ca acestea sa fie printre primele spalate, calcate si organizate pe umerase.

Iata ce nu ar trebui sa lipseasca din dulapul tau cu haine:

  • 2-3 camasi cu croiala masculina. Trendul lansat cu mult timp in urma de celebra Coco Chanel este inca in voga, la fel cum a ramas si celebra „little black dress” - rochia neagra, simpla, eleganta, care te poate scuti de batai de cap in situatii de criza. Daca micuta rochie neagra este potrivita pentru seara, camasile cu croiala barbateasca se integreaza foarte bine in tinutele de zi.
  • 2 fuste conice;
  • 2 fuste plisate;
  • 2 perechi de pantaloni conici;
  • 2-3 perechi de blugi, cu croieli diferite;
  • 3-4 tricouri in culori uni;
  • 2-3 sacouri in culori neutre.

Articole de incaltaminte din care ar trebui sa ai cel putin 2 perechi:

  • pantofi sport;
  • pantofi casual;
  • sandale cu toc;
  • sandale fara toc;
  • balerini;
  • pantofi stiletto;
  • ghete sau bocanci;
  • botine;
  • cizme.

O tinuta de zi cu zi nu trebuie sa „sara in ochi”, dar sa contina elemente versatile. Daca in anotimpul rece este neaparat nevoie sa avem in garderoba hanie groase (palton, cojoc sau diverse alte tipuri de haine din piele sau inlocuitori, geaca etc.), pe timp de vara acestea nu isi mai gasesc locul. Un pardesiu, o pelerina sau un blazer subtire pot fi mai mult decat suficiente intr-o dimineata racoroasa sau intr-o zi ploioasa.

4.1. Tinute de zi pentru sezonul cald

Vara este anotimpul cel mai ofertant pentru combinatii vestimentare si pentru a-ti da frau liber inspiratiei si creativitatii. Cele mai sanatoase si recomandate materiale pe timp de vara sunt inul, bumbacul si matasea.

Combina culorile si texturile dupa bunul plac in vacante si in timpul liber, iar la birou opteaza tot pentru haine croite in unghiuri drepte, in culori neutre sau cu o singura culoare-vedeta.

4.2. Tinute de zi pentru sezonul rece

Din garderoba pentru vremea rece nu trebuie sa lipseasca puloverele, cardiganurile si polarele. Peste acestea se poate purta fara probleme o geaca, in cazul in care mergi la cumparaturi sau la alte activitati in afara celor de serviciu. Pentru birou, insa, opteaza fie pentru camasa, fie pentru un sacou si un palton sau pardesiu, daca vremea este de asa natura.

Frigul iernii impune, de cele mai multe ori, purtarea pantalonilor – fie blugi, fie pantaloni din stofe groase. Si colantii captusiti pot fi o optiune. In functie de natura jobului, ii poti purta si pe acestia la serviciu, dar neaparat cu camasi sau pulovere lungi pe deasupra.

Elementul de rezistenta in acest sezon sunt, insa, salurile. Din casmir, lana sau brocart – te feresc si de frig, dar dau si o nota aparte aspectului tau. Monocrome, inflorate, cu motive traditionale romanesti sau nordice – totul este permis in accesorizarea tinutei de zi. Look-ul tau va fi mai modern si vei capata, totodata, o stare de bine. Esarfele si fularele sunt accesorii de efect si pot da mai mult farmec oricarei tinute. Iti poti face o rezerva de cel putin sapte, astfel incat sa dai mai multa culoare fiecarei zile a saptamanii, mai ales atunci cand vremea e mohorata.

Desi hainele groase pe care le vei purta afara au si ele sensul lor, atat ca utilitate, cat si ca aspect, alege-le in functie de situatie. Spre exemplu, daca obisnuiesti sa circuli cu masina personala, paltonul poate fi o alegere potrivita. In schimb, daca mergi mai mult pe jos sau cu transportul in comun, gecile lungi si groase pot fi mult mai potrivite.

5. Elemente si accesorii de evitat in tinuta de zi

Hainele foarte scurte, mulate, cu insertii de fire stralucitoare, cu lanturi, pietre sau paiete nu au ce sa caute intr-o tinuta de zi. Pantofii stiletto sunt, de asemenea, indicati mai degraba pentru seara, restaurant, petreceri, cluburi sau evenimente de tipul nuntilor si botezurilor. Elementele „glam” sunt strict rezervate serilor, noptilor si evenimentelor speciale din viata, conform codului vestimentar.

Daca preferi bijuteriile mari si colorate, alege pentru zi doar un obiect: cercei, colier, bratara etc. Peste o helanca se potrivesc foarte bine lanturile sau colierele lungi, in timp ce la o camasa sunt mai indicate colierele mai stranse, la baza gatului. Siragurile de perle sunt printre putinele podoabe acceptate atat in completarea tinutelor de birou, cat si a celor adecvate cinelor la restaurant sau evenimentelor speciale. Evita, insa, sa le porti la cumparaturi sau in parc.

Asadar, in functie de context si de anotimp, iti poti constitui o garderoba care sa raspunda atat codului vestimentar, cat si etichetei. Tine cont de elementele esentiale, care pot salva situatia intr-o situatie de criza, dar si de potrivirea lor adecvata. Spre exemplu, NICIODATĂ pantofii sport nu vor putea fi combinati cu „little black dress”, asa cum la trening nu vei purta NICIODATĂ in picioare pantofi sau sandale cu toc, balerini sau stiletto.

Chiar daca moda este in continua schimbare si mereu apar elemente noi, principiile imbracatului corect si adecvat situatiei raman valabile. Pantofii si geanta trebuie sa vina intotdeauna in completarea tinutei si sa nu fie in contrast cu aceasta. Atunci cand intri pe usa, prima impresie conteaza. Iti poti afirma personalitatea inclusiv prin vestimentatia pe care o alegi, dar fara sa exagerezi sau sa faci abuz de elemente care atrag atentia in mod neplacut. La urma urmei, armonia, adecvarea si eleganta sunt trei dintre principalele atribute ale unei femei puternice, curajoase si constiente de sine.

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele