Main post picture

Hainele cu franjuri au revenit în trend! Află ce trebuie să știi despre stilul de inspirație Western care a revoluționat lumea modei

Main post picture

Ca de fiecare dată, vechile trenduri revin cu forțe proaspete, într-o formă mult mai extravagantă și adaptată modei contemporane. Tema de astăzi: hainele cu franjuri! Stilul cowboy care a prins la public în anii ‘20 și care continuă să facă furori chiar și pe covorul roșu. Mulți asociază franjurile cu stilul Western sau boho-chic, însă marile vedete și modelele de succes demonstrează cum acest mic detaliu poate fi integrat în orice tip de ținută. Un outfit cu franjuri poate da greș în combinație cu elementele nepotrivite, de aceea în acest articol vei descoperi secretul unui look care va atrage toate privirile.

Franjurile au apărut ca o modalitate de a preveni deșirarea țesuturilor rupte în lipsa tivului, însă acestea aveau și un rol destul de interesant și funcțional. Acest mic detaliu permitea hainelor o uscare mai rapidă și prevenea absorbția umezelii în material, jachetele, vestele și ponchourile cu franjuri fiind de preferat în zilele ploioase de către amerindieni.

În zilele noastre, articolele vestimentare de inspirație occidentală, precum gecile de piele cu franjuri, reprezintă mai mult o piesă statement decât o haină funcțională. Întrebarea rămâne: „Când și cum au ajuns la modă hainele cu franjuri?”

Cuprins

  1. Evoluția spectaculoasă a franjurilor în industria modei

  2. Cele mai în vogă piese vestimentare cu franjuri 

  3. Asortarea hainelor cu franjuri - ce stiluri poți crea prin integrarea franjurilor în ținute

1. Evoluția spectaculoasă a franjurilor în industria modei

Știm cu toții că franjurile nu sunt un trend nou apărut, ci s-au remarcat pentru prima dată în anii ‘20, moment în care rochiile sexy cu franjuri erau nelipsite din garderoba doamnelor sau din peisajul serilor de cabaret. 

Moda franjurilor a avut suișuri și coborâșuri de-a lungul secolului al XX-lea, printre cele mai memorabile și semnificative reprezentante ale acestui trend fiind stilul hippie și boho din anii ‘70 și stilul cowboy, care a revenit într-o formă adaptată în anii ‘90. 

Bineînțeles, stilul rock, grunge sau glam nu s-a sfiit să preia detaliile cu franjuri și să le integreze în diverse piese vestimentare emblematice precum geaca de piele sau rochiile strălucitoare cu paiete. 

Anul 2016 a repus în scenă acest trend, franjurile fiind adăugate la fuste din piele, clutch-uri, tricouri sau cercei. 

Moda a revenit în forță și anul acesta pe rafturile magazinelor și a luat cu asalt rețelele de socializare, însă prin ce se remarcă acum acest stil?

2. Cele mai în vogă piese vestimentare cu franjuri

Dacă te-ai întrebat care sunt diferențele între hainele cu franjuri din trecut și cele de acum, răspunsul este complicat, deoarece stilurile cu franjuri adoptate până în acest punct au fost îmbinate. Astfel putem regăsi franjurile vintage adaptate pieselor vestimentare moderne, fie ele casual, sport sau glam.

Dacă ne raportăm la stilul lejer de zi cu zi, cele mai în vogă piese vestimentare sunt blugii evazați cu franjuri la nivelul gleznelor sau fustele midi cu franjuri, care se pot completa perfect cu o pereche de pantofi casual sau cu pantofii sport din piele. Printre favoritele acestui trend se numără și tricourile cu franjuri la nivelul bustului, al mânecilor sau al tivului, care pot fi confecționate din paiete sau din pietre semiprețioase pentru ținutele de seară și care pot fi accesorizate cu o curea din franjuri sclipitoare.

Alte elemente esențiale care nu trebuie să-ți lipsească din garderobă sunt geaca de piele (naturală sau întoarsă) de inspirație Western, la care franjurile pot fi dispuse pe spate, umeri, bust sau mâneci și rochia dreaptă monocromă cu franjuri în partea de jos, inspirată de moda anilor ‘20.

3. Asortarea hainelor cu franjuri - ce stiluri poți crea prin integrarea franjurilor în ținute

Înainte de a te grăbi să achiziționezi primul tricou sau accesoriu cu franjuri pe care-l vezi în magazine, trebuie să-ți răspunzi la o singură întrebare: Ce look vrei să adopți cu adevărat? Poți merge spre zona glam, sport, casual sau boho-chic. Alegerea îți aparține!

Franjurile sunt asociate cel mai adesea cu stilul cowboy/cowgirl, un look pe care îl poți duce la un cu totul alt nivel în ținutele de zi cu zi pornind de la geaca sau vesta din piele. Asortează jachetele sau vestele din piele cu franjuri cu o pereche de pantaloni scurți din denim, un crop top simplu și o pereche comodă de ghete din piele.

Dacă vrei să adopți vibe-ul groovy al anilor ‘70, atunci combină jacheta cu o pereche de pantaloni evazați din tricot și cu un top cu guler halter, pe care le poți accesoriza cu o poșetă cu (ai ghicit!) franjuri. Completează ținuta cu o pereche de sandale cu platformă, iar lookul este gata!

Ieși diseară cu prietenele și vrei să oferi ținutei tale un strop de glam? Alege un accesoriu cu franjuri confecționate din perle, mărgele sau strasuri (poate fi o curea, o pereche de cercei, un colier sau un top) și asortează-l cu o rochie mini mulată și elegantă care să evidențieze accesorizarea.

Dacă stilul tău este mai puțin convențional și vrei să mergi în direcția unei ținute punk-rock, alege o fustă neagră din piele sau blugi cu franjuri în partea de jos și adaugă o pereche de ciorapi lungi de plasă, un tricou cu imprimeu îndrăzneț (sau cu logoul trupei tale favorite) și o pereche de bocanci cu șireturi.

Ești adepta stilului boho-chic? Atunci să revenim la geaca din piele întoarsă cu franjuri, pe care o poți asorta cu o cămașă din denim, o fustă midi de piele întoarsă sau din material textil, o geantă de umăr shopper sau hobo și o pereche de ochelari de soare rotunzi. Cât despre încălțăminte, poți opta oricând pentru o pereche de balerini sau pentru sandalele stil gladiator.

Surprinzător, chiar și stilul office poate căpăta un plus de eleganță prin adăugarea unor mici detalii cu franjuri. Poate fi o geantă, o pereche de cercei extravaganți, un palton, o pereche de cizme sau chiar și o eșarfă bine aleasă. Impactul va fi suficient de puternic încât să lași o impresie plăcută, dar suficient de subtil încât să ai o apariție adecvată la locul de muncă.

Dacă aveai nevoie de un detaliu statement în ținutele tale, iată că acum ai găsit soluția salvatoare! Franjurile pot scoate orice outfit din monotonie și le poți ajusta oricărui stil. Trebuie doar să îndrăznești!

Surse foto: Canva.com, Pexels.com, Unsplash.com.

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele