Main post picture

Stilul gotic vestimentar – Ce trebuie sa stii pentru a crea tinute cu adevarat reusite

Main post picture

In lumea modei au aparut de-a lungul istoriei o multime de stiluri vestimentare. Desi nu toate sunt la fel de populare si des abordate de majoritatea lumii, exista cateva stiluri deosebite. Printre acestea se numara si stilul gotic, care reprezinta o optiune excelenta pentru contextele in care iti doresti sa iesi in evidenta si sa ai o aparitie memorabila. Un astfel de stil se caracterizeaza printr-o serie de elemente indraznete aflate in general la extreme. De aceea, conturarea unei tinute cu adevarat inspirate, necesita o buna documentare si atentie la fiecare detaliu.

Citeste mai departe si descopera ce presupune, cum se clasifica si cum trebuie abordat stilul gotic vestimentar pentru a crea tinute reusite.

Cuprins:

  1. Ce este si ce presupune stilul gotic vestimentar

  2. Cand a aparut si cum a evoluat moda gotica

  3. Clasificari ale stilului vestimentar gotic

  4. Greseli pe care sa le eviti cand abordezi stilul gotic vestimentar

1. Ce este si ce presupune stilul gotic vestimentar

Ce este si ce reprezinta stilul gotic vestimentar - bratari negre cu detalii metalizate

Atunci cand se discuta despre stilul gotic, primul gand este adesea redirectionat inspre modelul arhitectural aparut in evul mediu, insa acesta nu presupune doar atat. Dincolo de domeniul arhitectural, stilul gotic a patruns in lumea modei fiind influentat de directia arhitecturala, arta si literatura care se incadreaza si surprinde acest gen misterios.

Vestimentatia are o nota intunecata, uneori chiar morbida, stilul fiind dominat in cea mai mare proportie de culoarea neagra si alte tonuri inchise cu ajurotul carora se poate construi un look cu adevrat inedit. Ideea care sta la baza intregului concept este reprezentata de mixarea elementelor stilistice aflate in diverse extreme precum utilizarea materialelor fluide impreuna cu materiale solide. Daca materialele fluide sunt reprezentate de matase. voal, dantela, cele rigide sunt reprezentate de piele, latex, nylon si alte detalii metalizate sau accesorizate excesiv. In ceea ce priveste parul si machiajul, acestea sunt predominant negre, iar accesoriile fie au tenta religioasa, fie sunt simple sau cu tepi si detalii metalizate in nuante inchise de asemenea.

Printre principalele caracteristici ale stilului se numara:

• Predominarea culorii negre si a contrastelor

• Siluetele clar marcate cu ajutorul pieselor vestimentare

• Hainele excentrice datorita combinatiilor si detaliilor

• Corsetele si centurile

• Rochiile voluminoase, mini sau midi

• Cizme, ghete, bocanci si botine

• Machiajul in tonuri inchise si intense

Acestea sunt doar cateva caracteristici generale care definesc stilul, insa acesta poate fi clasificat in functie de mai multe aspecte si perioade in care a evoluat, astfel observandu-se in fiecare tinuta detalii ale vremii.

Ce este si ce reprezinta stilul gotic vestimentar - pantaloni negri, palton negru, bluza neagra, machiaj negru

Ce este si ce presupune stilul gotic vestimentar - Jacheta de piele neagra, bluza neagra

2. Cand a aparut si cum a evoluat moda gotica

Stilul gotic a luat nastere intr-o perioada istorica destul de dificila, care poate fi recunoscuta si drept Evul Intunecat, insa caracteristicile care il definesc au fost stabilite abia prin anii 1970. Acesta a aparut pentru prima data in Marea Britanie si la inceput a fost o miscare derivata din stilul punk care facea furori in acea vreme. Stilul gotic a aparut si ca urmare a popularizarii muzicii gotice rock, care s-a raspandit rapid in intrega lume si a rezistat pana in prezent. Odata cu definirea stilului gotic, acesta a reusit sa evolueze treptat odata cu schimbarile din societate si sa se mentina pana in prezent. Este, de asemenea, unul dintre stilurile cu o evolutie remarcabila datorita varietatii si diversificarii pe care a prezentat-o in istoria modei.

Odata cu anii 2000, stilul gotic a cunoscut o adevarata faima in lumea designerilor de moda foarte cunoscuti, fiind abordat in spectacolele si prezentarile din diverse perioade ale anului. Croielile hainelor concepute pentru stilul gotic sunt inspirate din tendintele modei medievale, victoriene si elisabetane.

Cand a aparut si cum a evoluat moda gotica - rochii negre, palarii negre, machiaj negru

Cand a aparut si cum a evoluat moda gotica - maiou ngru, machiaj strident, colier negru

Cand si cum a evoluat moda gotica - ghete negre, rucsac negru, fusta negra

3. Clasificari ale stilului vestimentar gotic

Ca orice alt stil vestimentar, stilul gotic este si el impartit in mai multe categorii, care sunt insa unite de aceeasi idee care sta la baza modei gotice. Printre cele mai abordate tipuri de stil gotic se clasifica urmatoarele:

Stilul gotic traditional

Unul dintre cele mai cunocute tipuri ale acestui stil este reprezentat de catre cel traditional. Stilul traditional se defineste prin elemente precum topuri si fuste stranse, dresuri negre, pantaloni de piele, pantofi inalti cu platfoma sau rochii negre tip corset. Pe langa aspectele ce tin de articolele vestimentare, la fel de important sunt accesorizarea si machiajul. O trasatura foarte usor de observat in cazul stilului gotic este machiajul atragator realizat in culori foarte inchise pe pielea palida a adeptilor. De asemenea, piercingul este un element definitoriu care completeaza armonios o astfel de tinuta.

Stilul gotic antic

Spre deosebire de stilul traditional, cel antic presupune o stilizare a tinutelor mult mai complexa, astfel incat acestea sa surprinda tendintele modei din perioada secolelor 18 – 19. Noutatile car apar in completarea tinutelor sunt reprezentate de rochiile lungi pana in pamant, corsete, dantele, voaluri, manusi lungi, palariute si alte accesorii care reflecta elemente ce surpind romantismul si neogoticul.

Stilul gotic victorian

Desi se aseamana in mare parte cu stilul gotic antic, stilul victorian ocupa un loc fruntas in istoria modei gotice. Tinutele antice erau stilizate astfel incat sa se potriveasca in contextul balurilor gotice si altor evenimente sonore organizate in perioada victoriana. In acest fel, goticul victorian era mai putin abordat in tinutele de zi cu zi, accentul punandu-se pe tinutele care urmau sa apara in ochii lumii la diversele evenimente din perioada respectiva.

Stilul cyber gotic

Un alt curent interesant al stilul este cyber gotic, care prin elementele sale definitorii starneste curiozitatea privitorilor si le ofera adeptilor un aer extrem de interesant. In cadrul acestui stil se opteaza pentru combinatii cu elemente traditionale si industriale gotice. Tesaturile utilizate sunt artificiale si se aleg culori fluorescente intense care cu siguranta nu pot sa treaca neobservate. Fustele si pantalonii din piele, latex, tricourile cu diverse imprimeuri reprezentative culturii, detaliile cu fermoare si plasa sunt lucruri care nu lipsesc din tinutele cyber. In ceea ce priveste incaltamintea, cizmele pana si peste genunchi prevazute cu platforma sunt extrem de apreciate. Pentru a crea un outfit cuber gotic reusit este necesar sa te documentezi asupra culturii cyberpunk. Un alt aspect reprezentativ este coafura aleasa, printre cele mai cunoscute aflandu-se mohawks si dreadlocks.

Stilul steam-punk gotic

In jurul stilului steam punk gotic s-a creat si o mica controversa de-a lungul timpului, cum ca acesta nu ar apartine de moda gotica, insa cei mai multi adepti ai stilului gotic prefera sa poarte astfel de tinute si sa le integreze in stil. Chiar daca difera putin mai mult de celelate tipuri prezentate, steam-punkul este defenit de haine inchise la culoare, brauri care sa evidentieze talia, atat in cazul femeilor, cat si barbatilor, coafuri excentrice, bratari si coliere cu tepi si incaltaminte inalta cu platforma sau tocuri.

Stilul gotic occidental

Acest stil se defineste prin purtarea palariilor largi, a pantalonilor in stil cowboy, jachete si veste din piele sau latex, franjuri, dantela si mai puine accesorii fata de celelalte tipuri prezentate. Tendinta goticului occidental a evoluat extrem de mult datorita trupelor de rock gotic care abordau acest stil pentru a transmite cu usurinta mesajele aflate in spatele versurilor si prin vestimentatie.

Stilul gotic corporatist

Stilul gotic nu poate fi purtat chiar oriunde, mai ales la locurile de munca unde se impune o anumita tematica din punct de vedere vestimentar. Asadar, pentru adeptii stilului gotic, exista si o varianta care sa iasa mai putin in evidenta numita stil gotic corporatist. Acesta presupune reducerea cantitatii de machiaj, accesorii si elemente aflate la extreme. Pentru a nu te indeparta totusi de ceea ce te reprezinta, poti opta pentru rochii si fuste de lungime medie de culoare neagra, alaturi camasi negre sau sacouri inchise la culoare.

Un lucru este clar si anume ca stilul gotic vestimentar este mult mai extins si diversificat decat s-ar putea crede. Desi mai exista cateva derivate ale stilului, acestea sunt printre cele mai des intalnite si sonore din moda gotica care a evoluat de la o perioada la alta odata cu intreaga societate. Fiecare tipologie a reprezentat si reprezinta in continuare mai mult decat un stil vestimentar, ci un mod de exprimare al fiecarui individ in parte, tinutele putand fi personalizate cu tuse personale.

Clasificari ale stilului vestimentar gotic - palarie negra, rochie negra, corset mov

Clasificari ale stilului vestimentar gotic - cizme inalte pana la genunchi negre

Clasificari ale stilului vestimentar gotic - cizme negre inalte, sacou rosu, palarie rosie, rochita scurta alb negru

Clasificari ale stilului vestimentar gotic - geaca de piele, vesta blana, machiaj negru

4. Greseli pe care sa le eviti cand abordezi stilul vestimentar

Greseli pe care sa le eviti cand abordezi stilul gotic - bluza negra cu tinte, machiaj negru

Desi a trecut extrem de mult timp de la aparitia acestui stil, acesta rezistat pana in prezent datorita adeptilor pe care ii are. Ce este important de stiut e ca abordarea acestui stil si crearea unor tinute inspirate chiar necesita timp si efort. Pentru a reusi sa te imbraci conform caracteristicilor stilului este esential sa tii cont de anumite aspecte esentiale, dar sa si eviti sa faci greseli precum:

Alegerea articolelor vestimentare dintr-o singura zona

O greseala foarte des intalnita in cazul stilului gotic este mentinerea extrem de simpla a tinutei, fara mixarea unor elemente aflate la extreme diferite. Acest lucru va transforma in cel mai bun caz tinuta in una minimalista si monocromatica, decat in una gotica. Asadar, inainte sa incepi crearea unei tinute, informeaza-te corespunzator si incearca sa achizitionezi haine astfel incat sa iti permita sa faci combinatii diverse si indraznete care sa completeze armonios intreg outfitul.

Alegerea incaltarilor nepotrivite

Cum incaltamintea completeaza si chiar poate transforma orice tinuta, este indicat sa ai grija la ce alegeri faci din acest punct de vedere. In general, incaltamintea aleasa de adeptii stilului gotic este de culoare neagra, insa aceasta depinde si de celelalte elemente pe care le pui pe tine. Asadar, pentru a gasi mereu varianta cea mai potrivita, incearca sa ai la dispozitie o pereche de ghete, o pereche de bocanci, o pereche de cizme si o pereche de botine. De preferat sunt cele mai inalte, insa daca nu te simti in largul tau, si cele cu talpa joasa reprezinta o alegere perfecta. In plus, indiferent de ce pereche alegi, te poti orienta astfel incat aceasta sa aiba si detalii metalice care sa o scoata in evidenta.

Apelarea doar la tendinte din trecut

O alta greseala frecventa este sa nu iei in considerare combinarea unor elemente moderne cu cele din trecut si sa le pastrezi pe toate in aceeasi perioada de timp. Stilul gotic in niciun caz nu mai presupune asta in prezent. Datorita evolutiei sale magnifice, o tinuta reusita in momentul actual cuprinde atat tendinte ale modei din trecut, cat si tendinte din prezent axate spre viitor.

Introducerea culorilor calde

Chiar daca nimeni nu te poate opri sa experimentezi, in cazul stilului gotic este recomandata evitarea culorilor calde. Stilul este recunoscut pentru aerul sau sumbru si macabru accentuat de culoarea neagra si de alte tonuri foarte inchise. Singura pata de culoare poate fi reprezentata de accesoriile aurii sau in alte culori mai desaturate. Insa pentru a avea o tinuta reusita, este importa sa nu existe un exces de culoare calda.

Cum stilul gotic si-a facut simtita prezenta in mai multe zone si nu doar in cea a modei, acesta este pentru unele persoane un adevarat stil de viata, atat din punct de vedere vestimentar, arhitectural, cat si cultural.

Greseli pe care sa le eviti cand abordezi stilul gotic - haine de piele negre, ghete negre, manusi de piele negre

Greseli pe care sa eviti cand abordezi stilul gotic - bluza neagra cu pene, manusi negre din voal

Greseli pe care sa le eviti abordezi stilul gotic - bluza transparenta voal neagra, colier mare negru, machiaj negru

Greseli pe care sa le eviti atunci cand abordezi stilul gotic - bocanic negri inalti cu sireturi

Greseli pe care sa le eviti cand abordezi stilul gotic - palarie neagra, geaca de piele negra, fusta negra, tricou negru

In concluzie, stilul gotic vestimentar este unul destul de unic si original prin caracteristicile pe care le prezinta, fiind ideal pentru aparitii deosebite, care sa nu fie trecute doar cu vederea.  Desi nu este un stil pe care il poate aborda oricine, este important ca in momentul crearii tinutelor sa tii cont de aspectele amintite mai sus si sa ai curajul sa explorezi cu adevarat lumea modei gotice.

 Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com.

icoana-pantof
Schimb de marime
rapid
icoana-check
Garantie
30 de zile
icoana-piele
100%
piele