Stilul hippie - vezi cum a aparut si cum il regasesti in prezent!
Stilul hippie este, poate, unul dintre cele mai comentate stiluri vestimentare ale vremii sale, atragand orice privire si ramanand in mintea tututor prin articolele extrentice, colorate si non-conformiste. Mai mult decat atat, stilul hippie exista sub anumite forme si in prezent. Iata, deci, cum a aparut si cum il regasesti in prezent, dar si alte informatii interesante despre acest stil vestimentar.
Cuprins:
1. Cum a aparut stilul hippie
De la sfarsitul anilor `60 si pana prin anii `80, stilul hippie s-a facut remarcat prin libertatea de exprimare a iubirii pe care o inspira, razvratirea, fantezia si romantismul care se regasesc in acest stil. In aceasta perioada au aparut si au devenit rapid senzatia momentului blugii evazati si taiati, decolteurile cu model in V, bratarile colorate, printurile si desenele imprimate pe tesaturile hainelor si accesoriile realizate manual.
Toate acestea simbolizau la acea vreme libertatea si dorinta de exprimare si de evadare, dar si relatia dintre om si natura, si relatiile interumane manifestate prin folclor sau proteste. Dincolo de latura colorata si vesela, stilul hippie a avut in componenta sa si o latura mai intunecata care nu facea parte din ideologia nonconflictuala pe care adeptii acestui stil o manifestau. Aceasta latura se manifesta prin exces de sex, exces de droguri precum marihuana si LSD care erau folosite pentru distractie si pentru faptul ca iti provocau halucinatii pe care, hipiotii le interpretau ca fiind noi moduri de a observa lumea inconjuratoare.
Mai apoi, in vremea stilului hippie au existat cateva evenimente iconice precum Festivalul Woodstock realizat in anul 1969, unde era asteptat un numar de 150.000 de persoane, dar realitatea a facut ca numarul sa fie de peste 500.000 de persoane. Tot in vremea modei hippie a fost frenezia purtarii parului lung, atat in ceea ce priveste femeile cat si din partea barbatilor, dar si bandane, esarfe lungi si colorate sau tricourile purtate cu cravata.
>2. De unde se inspira stilul hippie
Daca nu stiai pana acum de unde vine expresia celebra flower-power, ei bine, aceasta isi are radacinile in stilul hippie care avea ca inspiratie natura si venerarea sa, astfel ca florile sunt printre prinicipalele simboluri ale acestui stil. Totodata, hainele de inspiratie folclorica erau baza acestui stil, deoarece adeptii modei hippie nu incurajau modernul nici ca stil vestimentar, nici drept mod de viata, iar camasile brodate si culorile inspirate din natura precum verde, albastru, maroniu sau alb erau la ordinea zilei.
Printurile florale si tinutele de primavara, cizmele si curelele din piele, gecile din piele intoarsa cu franjuri si palariile au creat codul vestimentar specific hippie. Hippie, ca si cuvant esential ce descrie acest stil vine de la hipster, ceea ce inseamna un mod de a cataloga tinerii beatnik din San Francisco, districtul Haight-Ashbury care aveau o atitudine nonconformista specifica generatiei cincizecista. In timp, s-au creat comunitati care impartaseau acest stil, ascultau rock psihedelic si incurajau revolutia sexuala si folosirea drogurilor. Prezenta sa a fost si mai dezvoltata odata cu aparitia in tinute hippie a cantaretei de muzica folk, Joni Mitchell.
O alta sursa de inspiratie pentru stilul vestimentar hippie este reprezentata de Festivalul de Muzica Coachella care are loc anual in ultimele doua weekenduri din luna aprilie inca din anul 1999 si unde se reunesc cele mai fashioniste vedete. Tinutele acestora exprima libertate, astfel ca devin rapid surse de inspiratie pentru adeptii de moda hippie.
3. Moda hippie pentru femei
In randul femeilor, moda hippie feminina s-a dezvoltat cel mai bine, fiind permisa o varietate mult mai mare de accesorii si tinute decat in randul barbatilor. Astfel, adeptele stilului hippie purtau cel mai des bentite colorate, par ondulat in bucle lejere si dezordonate decorat cu flori in coronite, sandale sau balerini, camasi tricotate, cardigane supradimensionate, blugi scurti sau evazati cu taieturi si rupturi, berete colorate, bluze vaporoase, salopete si rochii maxi.
Toate aceste elemente de stil vestimentar hippie erau combinate in fel si chip, in functie de creativitatea persoanei care le purta, neexistand reguli anume de combinare a tinutelor pentru stilul hippie. Acestea exprimau libertatea si pacea, iubirea fata de natura si fata de aproape, nonconformismul, astfel ca era la libera ta alegere ce combinatie stilistica vrei sa faci in crearea tinutei zilnice.
Mai erau la moda esarfele lungi si colorate, curele din piele care se poarta si astazi, gecile din piele si margelele, elemente pe care le regasim si in zilele noastre in magazine.
4. Moda hippie pentru barbati
In ceea ce tine de barbati, stilul hippie se regasea in purtarea blugilor evazati, a camasilor largi cu modele cusute manual, din bumbac, a gecilor din denim sau din piele, a palariilor mari, a curelelor din piele si a pantofilor din piele cu diferite modele inserate. Culorile de baza erau maroniu, albastru, verde, alb, care veneau din natura si din admiratia fata de mediul inconjurator, dar erau la moda si imprimeurile florale si tricourile care se purtau cu cravata sau care aveau diferite modele si insertii sau imprimeuri colorate.
Esarfele lungi, colorate si cu modele diverse erau purtate si de catre barbati, alaturi de bluzele transparente cu modele geometrice.
In stilul hippie masculin era integrate si gulerele largi si camasile din matase sau cele cu pliuri si costumele colorate si stralucitoare, tunicile, cizmele cubaneze, curelele impletite, manecile decorate, brosele. Ochelarii cu rama rotunda, parul lung, inelele masive erau si ele prezente in tinutele hippie masculine, alaturi de pantalonii largi si de modelele colorate imprimate in aproape orice material.
5. Stilul hippie in ziua de azi
Inca din 2002, Kate Moss a readus in atentia fashionistelor moda hippie intr-un stil nonconformist denumit boho-chic, fiind una dintre principalele promotoare ale acestui stil dupa anul 2000. De atunci, in special in randul femeilor a revenit dragostea pentru stilul hippie sub o alta forma si anume stilul boho-chic, iar dupa Kate, promotorii acestui stil au fost Sienna Miller, Jane Shepherdson, gemenele Olsen, Nicole Richie, Rachel Bilson, Mischa Barton, iar cea mai recenta persoana care promoveaza acest stil este chiar Vanessa Hudgens care a devenit un model pentru cele ce vor sa adopte stilul boho-chic.
In ziua de azi stilul boho-chic, varianta 2.0 a stilului hippie de altadata se regaseste sub diferite forme in tinutele feminine cel mai adesea, prin elemente precum fustele si rochiile maxi, gecile din denim, coafura cu bucle lejere dezordonate, rochiile si bluzele vaporoase sau sandalele cu platforma si jeansii evazati, cardiganele largi si accesoriile colorate. Desi nu pare, majoritatea femeilor au in garderoba cel putin o piesa vestimentara ce se incadreaza in stilul boho-chic, chiar daca persoana nu se considerata adepta acestui stil, deoarece sunt la moda si se regasesc peste tot.
Chiar daca poate nu mai este la fel de intens ca pe vremuri, stilul hippie se regaseste sub diferite forme chiar si in ziua de azi, fiind prezent in magazine sub forma diferitelor articole vestimentare pe care cu siguranta le-ai observat si poate ca le ai chiar si tu in sifonier si nu te-ai fi gandit ca fac parte din moda boho-chic sau din stilul hippie.
Tu ce parere ai despre acest stil vestimentar? Ai purtat sau ai purta astfel de tinute?
Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com.